Τρόποι βελτίωσης ουλών από την ακμή!

 

Γράφει ο Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρούργος

Τα σημάδια από ακμή αφορούν κυρίως στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να αφορούν και στο σώμα. Συνήθως, είναι αποτέλεσμα της ακμής, που έχουν πολλά άτομα, κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, στην εφηβική και νεανική ηλικία. Συνήθως, οι ουλές στο πρόσωπο ενός νέου δημιουργούν τραύματα και ουλές και στην ψυχή του. Παρουσιάζονται σε μία περίοδο που αυτός ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό η εμφάνισή του.

Οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να γίνει η διόρθωση – βελτίωση των ουλών – σημαδιών από ακμή, διακρίνονται σε 3 βασικές κατηγορίες: τα πήλινγκ, τα ενέσιμα υλικά γεμίσματος και τη χειρουργική αφαίρεση.

Peeling – Πήλινγκ

. μηχανικά peeling
. θερμικά peeling, laser resurfacing
. χημικά peeling

Τα πήλινγκ αποτελούν το βασικότερο τρόπο διόρθωσης ουλών από ακμή. Τουλάχιστον στο 90% των περιπτώσεων η ενδεικνυόμενη μέθοδος είναι το πήλινγκ από μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. O απώτερος στόχος της μεθόδου αυτής είναι η αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος, έτσι ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να αναγεννήσει καινούρια επιδερμίδα, καλύτερης ποιότητας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που επιτυγχάνει το πήλινγκ. Συγχρόνως, οι ίνες κολλαγόνου του δέρματος αναδιατάσσονται, δίνοντας έτσι μια καλύτερη υφή και φωτεινότερη όψη.

Μηχανικά peeling

Αυτά περιλαμβάνουν την απόξεση του δέρματος με διάφορους μηχανικούς τρόπους π.χ. κρύσταλλοι, σβουράκι, κ.λ.π. Σε όσο βαθύτερα στρώματα φτάσουμε, τόσο πιο πιο βελτιωμένο είναι το αποτέλεσμα, αλλά συγχρόνως τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο χρόνος αποθεραπείας, πράγμα που σημαίνει απομάκρυνση από τις καθημερινές δραστηριότητες για χρονικό διάστημα μερικών ημερών. Η δερμοαπόξεση πλεονεκτεί, ως προς τα χημικά peeling, ως προς το ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το βάθος διείσδυσης κατά περιοχές και μειονεκτεί στο ότι δεν κάνει αναδιάταξη των ινών κολλαγόνου.

Θερμικά peeling (LASER Resurfacing)

Το πήλιγκ με λέιζερ γίνεται κυρίως με τη χρήση μηχανημάτων laser των τύπων erbium ή CO2. Τα πλεονεκτήματα του laser αφορούν στο ότι είναι πολύ ελεγχόμενο το βάθος, στο οποίο μπορεί κανείς να διεισδύσει στο δέρμα, καθώς και το ότι μπορεί κανείς πιο εύκολα να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές. Το μόνο μειονέκτημά του αφορά στο ότι λόγω του αυξημένου κόστους του μηχανήματος, το κόστος θεραπείας είναι υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το κόστος είναι απαγορευτικό, αλλά κυμαίνεται περίπου στα επίπεδα ενός μέτριου κόστους επέμβασης Πλαστικής Χειρουργικής.

Χημικά peeling

Στα χημικά πήλινγκ μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλών ειδών χημικές ουσίες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Αυτές, ανάλογα με το βαθμό οξύτητας, μπορούν να δράσουν από πολύ επιφανειακά έως αρκετά βαθιά. Ισχύει και σε αυτή την περίπτωση ότι και γενικότερα, δηλαδή, ο χρόνος αποθεραπείας και η βελτίωση του δέρματος αυξάνονται ανάλογα με την αύξηση του βάθους διείσδυσης.
Υπάρχουν επιπλοκές;

Οι πιθανότητες επιπλοκών δεν είναι πολλές και αφορούν στην πιθανότητα υπέρχρωσης ή υποχρωμίας, καθώς και κακής επούλωσης λόγω υπερβολής στο βάθος διείσδυσης.

Πρέπει ο γιατρός να έχει αρκετή εμπειρία στον τομέα αυτό, καθώς και να ακολουθηθεί μία σωστή θεραπεία πριν και μετά το peeling. Η προστασία από τον ήλιο με χρήση αντιηλιακού, θεωρείται απαραίτητη.

Όταν τηρηθούν οι παραπάνω, απλές οδηγίες, τότε οι πιθανότητες επιπλοκών είναι ελάχιστες.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή;

Τα ελαφριά peeling μπορούν να γίνουν στους περισσότερους μήνες του χρόνου. Στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο κάποιο πιο βαθύ πήλινγκ, κατάλληλη εποχή είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας.

Πονάει;

Τα ελαφριά πήλινγκ είναι ανώδυνα. Τα βαθύτερα όμως απαιτούν τη χρήση τοπικού αναισθητικού ή και κάποιων αναλγητικών φαρμάκων.

Πότε μπορεί κανείς να ξαναεμφανιστεί στο περιβάλλον του;

Στα ελαφριά πήλινγκ μπορεί κανείς να εμφανιστεί αμέσως. Εάν υπάρχει λίγη ερυθρότητα, μπορεί να χρειαστεί για μία ή δύο μέρες χρήση makeup. Σε βαθύτερα peeling μπορεί να χρειαστεί παραμονή στο σπίτι για 7-10 ημέρες και κατόπιν η χρήση makeup. Γέμισμα με fillers

Τα fillers ή υλικά γεμίσματος είναι μία κατηγορία υλικών που αποσκοπούν στο να γεμίσουν μία περιοχή του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για γέμισμα των ουλών, όταν αυτές είναι βαθιές. Δεν είναι όλα τα είδη των ουλών κατάλληλα για τη διαδικασία αυτή και θα είναι ο πλαστικός χειρουργός αυτός που θα κρίνει την καταλληλότητα κάθε ουλής.

Το πλέον χρησιμοποιούμενο υλικό γεμίσματος είναι το υαλουρονικό. Πρόκειται για ένα ασφαλέστατο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε γέμισμα ρυτίδων ή διαμόρφωση σχήματος προσώπου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες και έχει αποδείξει την ασφάλειά του. Η μέθοδος αυτή, δηλαδή του γεμίσματος των ουλών με υλουρονικό, δεν μπορεί να εξαφανίσει μία ουλή, μπορεί όμως να τη βελτιώσει σημαντικά. Εάν συνυπολογίσουμε το ότι πρόκειται για μία εύκολη, γρήγορη και χαμηλού κόστους λύση, την καθιστά ένα ακόμα όπλο στη διόρθωση των σημαδιών από ακμή.

Χειρουργική αφαίρεση

Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε άτομα των οποίων τα σημάδια είναι από πολύ φαρδιές και βαθιές ουλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί ο χειρουργός να αφαιρέσει την ουλή και να τη ράψει με καλύτερες συνθήκες. Όταν η ουλή ολοκληρώσει την επούλωσή της μπορεί να χρησιμοποιήσει τις άλλες μεθόδους, που αναφέρονται στο κεφάλαιο αυτό, προκειμένου να την κάνει πιο επίπεδη.

Ποιο είναι το προσδοκόμενο αποτέλεσμα;

Η ουλή είναι μία φυσιολογική διαδικασία, που ακολουθεί ο οργανισμός κάθε ανθρώπου, προκειμένου να επουλώσει έναν βαθύ τραυματισμό. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτόν τον κανόνα. Για τον λόγο αυτό, ακόμα και αν ο πλαστικός
χειρουργός προσπαθήσει να αφαιρέσει μία ουλή, ο οργανισμός θα την ξαναδημιουργήσει. Όμως, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να βοηθήσει, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η εμφάνιση μίας ουλής, ακόμα και εάν αυτή δεν εξαφανιστεί τελείως. Ο βαθμός βελτίωσής τους είναι πολύ ικανοποιητικός.
Σε περίπτωση δε που επαναληφθεί η διαδικασία για δεύτερη φορά, υπάρχει περαιτέρω βελτίωση.

Τα άτομα που έχουν κατανοήσει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, είναι πολύ ικανοποιημένα από τη διαδικασία αυτή. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι
για όλη τη ζωή, εφόσον βέβαια το πρόβλημα της ενεργούς ακμής δεν ξαναβρεθεί σε περίοδο έξαρσης. Γι’ αυτό συνιστάται οι συγκεκριμένες διαδικασίες να γίνονται όταν η ακμή έχει θεραπευθεί και το μόνο πρόβλημα που παραμένει είναι οι ουλές.

Πολλά άτομα νομίζουν ότι ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εξαφανίζει τις ουλές. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι τα πάντα εφικτά στην πλαστική χειρουργική.

Οι παραπάνω πληροφορίες φυσικά είναι γενικές και μόνο μετά από συζήτηση με το γιατρό μπορεί κανείς να ξέρει τη διαδικασία και τα αποτελέσματα που μπορεί να προσδοκά για τον εαυτό του.

πηγη boro.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.