Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε Για Την Τενοντίτιδα

Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε Για Την Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός τένοντα – που η κλινική Mayo περιγράφει ως ένα πυκνό, ινώδες κορδόνι που προσκολλά τους μύες μας στα οστά. Αυτή η πάθηση – η οποία είναι πιο συνηθισμένη στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τους αντίχειρες, τα γόνατα και τις φτέρνες – προκαλεί πόνο και ευαισθησία γύρω από την άρθρωση.

Αν και η τενοντίτιδα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή, συχνά μπορεί να θεραπευθεί μόνο με καλή ξεκούραση. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να καταλήξει σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση όπου διαρρηγνύεται ο τένοντας – κάτι που μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση. Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα.

Αιτίες της τενοντίτιδας

Η τενοντίτιδα προκαλείται συχνά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις με μερικές φορές πολύ μικρό αντίκτυπο. Άλλες φορές, μπορεί να εμφανιστεί μετά από αιφνίδιους ή σοβαρούς τραυματισμούς. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που οι άνθρωποι παθαίνουν τενοντίτιδα σύμφωνα με το WebMD, είναι:

– Κηπουρική
– Τσουγκράνα
– Ξυλουργική
– Καθαρίζοντας το σπίτι
– Φτυάρι
– Ζωγραφική
– Τρίψιμο
– Τένις
– Γκολφ
– Πέταγμα και ρίψη

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσετε ότι ο τρόπος που κάθεστε ή στέκεστε για μεγάλες περιόδους ή δεν τεντώνεστε σωστά μπορεί επίσης να προκαλέσει τενοντίτιδα. Μερικοί άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

– Άλλες παθήσεις όπως: ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, διαταραχές του θυρεοειδούς ή ασυνήθιστες αντιδράσεις μιας φαρμακευτικής αγωγής.
– Μη φυσιολογικές ή μετατοπισμένες αρθρώσεις.
– Η υπερβολική χρήση ενός τένοντα με τρόπο που δεν είναι συνηθισμένος.

Συμπτώματα

Επειδή οι τένοντες συγκρατούν τους μύες και τα οστά μαζί, τα συμπτώματα και τα σημάδια της τενοντίτιδας συνήθως συμβαίνουν όταν ο τένοντας ακουμπάει απευθείας το οστό και συνήθως περιλαμβάνουν:

– Πόνο στο άκρο ή την άρθρωση
– Ευαισθησία
– Ήπιο οίδημα

Πολλές φορές, η κλινική Mayo αναφέρει, ότι η τενοντίτιδα μπορεί να υποχωρήσει όταν δίνεις στο σώμα σου χρόνο να αυτοθεραπευτεί. Αλλά εάν παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας συνεχίζονται και χειροτερεύουν μετά από λίγες ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Θεραπεία

Εάν η τενοντίτιδα δεν βελτιωθεί μετά από περίπου μία εβδομάδα ανάπαυσης ή ο πόνος χειροτερεύει, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Εάν η κατάστασή σας έχει επιδεινωθεί, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί μια κορτικοστεροειδής ένεση για το οίδημα, φυσιοθεραπείες και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Για να αποφύγετε την τενοντίτιδα θα πρέπει …

– Να μην βιάζεστε όταν δοκιμάζετε μια νέα ή επίπονη δραστηριότητα.
– Πάντα να αυξάνετε βαθμιαία την ένταση της προσπάθειας και να μην το παρακάνετε.
– Δοκιμάστε να κάνετε περιορισμένες επαναλήψεις.
– Εάν γυμνάζεστε και κάτι πονάει – να σταματάτε.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

 

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

πηγη truelife.gr

 

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.