ΣΟΚ για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Πληρώνουν λάθος φόρους εδώ και 6 μήνες

ΣΟΚ για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Πληρώνουν λάθος φόρους εδώ και 6 μήνες

Εισφορές άνω των προβλεπόμενων εξακολουθούν και φέτος να καταβάλλουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με δεδομένο ότι το πρόβλημα του προσδιορισμού των ορθών κρατήσεων προς το νέο υπέρ- Ταμείο παραμένει.

Όπως είναι γνωστό ήδη  μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων  του πρ. ΟΑΕΕ από το 2017 και μετά καταβάλλουν εισφορές μεγαλύτερες από το 27% του καθαρού αφορολόγητου εισοδήματός τους.

Για την τρέχουσα χρονιά, συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εργασίας είχε οριστεί ότι οι μηνιαίες  εισφορές τους  θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση  το 1/12 του 85%  του αθροίσματος του καθαρού  δηλωτέου εισοδήματος του 2016 συν τις καταβλητέες εισφορές  του 2017 με βάση το καθαρό εισόδημα  του 2016. Τελικά λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών το ύψος  των μηνιαίων εισφορών  υπολογίστηκε βάση  του 1/12 του 85% του αθροίσματος  του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος  του 2016, συν τις καταβληθείσες εισφορές  του 2017, με βάση όμως το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

Η διαδικασία

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι διαπιστώσουν  ότι και για φέτος καταβάλλουν εισφορές  μεγαλύτερες από αυτές  που θα έπρεπε μπορούν να ακολουθήσουν  τη διαδικασία  που προβλέπει  η πρόσφατη απόφαση  του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα  οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές  θα συμψηφίζονται  με τις πάσης φύσεως  καθυστερούμενες οφειλές  τους προς τον ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση  κατά την οποία προκύπτει υπόλοιπο ποσό και δεν έχουν οφειλές, αυτό θα επιστρέφεται αλλά άτοκα ( εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις  για τις οποίες υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση).

Πηγή: εφημερίδα Δημοκρατία

πηγη newsbomb.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.