Oικογένεια Δαυίδ: Έχτισαν την αυτοκρατορία της Coca Cola και τώρα αγόρασαν τους Πεταλιούς (photos)

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο πατριάρχης της οικογένειας έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα και σταδιακά κατάφερε να εδραιωθεί στον επιχειρηματικό κόσμο και να αποκτήσει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες. Η τελευταία επενδυτική κίνηση της οικογένειας Δαυίδ αποδεικνύει ακριβώς αυτό: ότι ακόμα έχουν δύναμη στην αγορά. Οι νέοι ιδιοκτήτες,  η κόρη του ισχυρού άνδρα της Coca-Cola Γιώργου Δαυίδ, Νίκολα Δαυίδ μαζί με τον άντρα της, αγόρασαν τους Πεταλιούς από την Παλόμα Πικάσο. Σύμφωνα με το protothema, οικοδόμοι, υδραυλικοί και ελαιοχρωματιστές, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί με έγγραφο απόλυτης εχεμύθειας, έχουν ήδη κλειστεί προκειμένου να δουλέψουν αποκλειστικά στο άλλοτε νησί των Πικάσο.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως ήδη έχουν ξοδέψει μια περιουσία για την αγορά του και σκοπεύουν απ’ ό,τι λέγεται να προβούν σε μια μεγάλη επένδυση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι εκεί πρόκειται να στηθούν τα γραφεία των επιχειρήσεων Δαυίδ, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για πολυτελείς κατοικίες που θα φτιαχτούν προκειμένου να πουληθούν σε ισχυρούς jet jetters, δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και celebrities απ’ όλο τον κόσμο. Οι αυστηρές ρήτρες όμως εχεμύθειας που δεσμέυουν τους εμπλεκόμενους δεν επιτρέπουν να αποκαλυφθούν περισσότερα.

Ο πατριάχρης της οικογένειας, Γιώργος Δαυίδ, μπορεί να αποχώρησε τον προηγούμενο Ιανουάριο από από την θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca Cola HBC, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η επιχείρηση αλλάζει χέρια. Τη θέση του προέδρου ανέλαβε ο γιος του Αναστάσης. Άλλωστε η αυτοκρατορία είχε ήδη χτιστεί, κάνοντας την δουλειά των απογόνων λίγο πιο εύκολη. Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;

Στη μακρινή Αφρική και περίπου έναν αιώνα πιο πριν, ο θείος του Γιώργου Δαυίδ, Αναστάσιος Λεβέντης, βάζει το πρώτο λιθαράκι της επιτυχίας. Ανεβαίνοντας σε ιεραρχία μέσα στην βρετανική εταιρεία στην Abeokuta, φτάνοντας να γίνει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για όλη τη χώρα. Όταν το 1936 η εταιρεία στην οποία δούλευε εξαγοράστηκε από τον σημερινό κολοσσό Unilever αποφάσισε να ανοίξει την δική του επιχείρηση στην Χρυσή Ακτή. Σύντομα, η «A.G. Leventis and Company Limited» επεκτάθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Αφρικής ανταγωνιζόμενη τις εδραιωμένες μεγάλες εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο ανηψιός του, Γιώργος ξεκίνησε την καριέρα του ως εργαζόμενος στην Αφρική στο πρώτο μικρό εργοστάσιο εμφιαλώσεως Coca Cola στην Γκάνα, ακολουθώντας τον αδερφό του Αντρέα. Μαζί, έχοντας ήδη αναπτύξει μακροχρόνια σχέση με την Coca Cola στην Αφρική και καταφέρνουν να κάνουν την πρώτη τους εξαγορά εμφιαλωτηρίου της στην Ιρλανδία (την εταιρεία Molino) και 1981 θα αποκτήσουν από την αμερικανική εταιρεία την Τρία Έψιλον που είχε δημιουργήσει ο «θρυλικός» Τομ Πάπας το 1969.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Δαυίδ

Η εταιρεία αναπτύσσεται στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ το 2000, όταν και φεύγει ο Αντρέας από τη ζωή, ο όμιλος είχε εργοστάσια εμφιαλώσεως σε 11 χώρες που εξυπηρετούσαν ένα πληθυσμό 200 εκατομμυρίων. Όταν μπαίνει στο τιμόνι ο Γιώργος Δαυίδ, η εταιρεία φτάνει στο απογειό της ήδη από την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας. Στον τομέα των εμφιαλώσεων  η Coca Cola HBC, όπως ονομάζεται πλέον, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής της εταιρείας αναψυκτικών στον πλανήτη και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Έχει παρουσία σε 28 χώρες, απασχολώντας 36.362 εργαζόμενους (από τους οποίους οι 1.500 στην Ελλάδα) και εκτείνεται από την Σιβηρία έως την Νιγηρία παράγοντας προϊόντα για τις ανάγκες περισσότερων από 585 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεν ήταν όμως και η μόνη επένδηση, μιας και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι οικογένειες Λεβέντη – Δαυίδ έφτιαξαν την Frigoglass δημιουργώντας εργοστάσια παράγοντας από επαγγελματικά ψυγεία και πλαστικά κασόνια μέχρι τσίγκινα καπάκια και γυάλινα μπουκάλια. Σήμερα η Frigoglass, της οποίας η έδρα παραμένει στην Ελλάδα, διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και από Ελλάδα έως την Νιγηρία και έχει σε ένα βαθμό καταφέρει ξεπεράσει τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί λόγω της κρίσης και της μείωσης στην κατανάλωση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Δαυίδ

Δεν κύλισαν όμως όλα ευνοϊκά αυτά τα χρόνια, καθώς απολύσεις και λουκέτα αμαύρωσαν την εικόνα του ομίλου και του ίδιου. Αν και έγιναν επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 160 εκατ. ευρώ, δεν έλλειψαν οι απολύσεις ατόμων από το κέντρο διανομής του ομίλου της Coca Cola στην Θεσσαλονίκη, το λουκέτο της ιστορικής αρτοβιομηχανίας, Nutriart (πρώην Kατσέλης) αλλά και η σύγκρουση με τους εργαζομένους στο εργοστάσιο της Frigoglass στην Πάτρα.

Πριν αποσυρθεί για να επικεντρωθεί στα εγγόνια του και στη σύζυγο του Καίτη φρόντισε να υπογράψει την επέκταση της μονάδας στο Σχηματάρι και η δημιουργία data center που θα καλύπτει και τις 28 χώρες που έχει παρουσία ο όμιλος της Coca Cola HBC. Η χρηματιστηριακή αξία άγγιζε τα 6 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2016 και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Οι απόγονοι και ποιοί παίρνουν τα ηνία της αυτοκρατορίας

Από το γάμο του, έχει αποκτήσει τον Αναστάση, το Χάρη και την Νίκολα. Ο Αναστάσης Δαυίδ έχει αναλάβει τη σκυτάλη, ενώ ήδη για χρόνια πολλά είχε εικοσαετή εμπειρία ως επενδυτής αλλά και ως μέλος διοικητικών συμβουλίων σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Συμμετέχει επίσης στα διοικητικά συμβούλια της Aegean Airlines Α.Ε. και της AXA Insurance Α.Ε. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Tufts.

Ο κ. Αναστάσης Δαυίδ έχει εικοσαετή και πλέον εμπειρία ως επενδυτής αλλά και ως μη εκτελεστικό μέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αναψυκτικών και ποτών.

Φωτογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί ουκ ολίγες φορές στις κοσμικές στήλες για τα νυχτοπερπατήματά του στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Σε αντίθεση με τον πατέρα του ο οποίος προτιμά να κρατά χαμηλό προφίλ και με σπάνιες κοσμικές εμφανίσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναστάσης Δαυίδ

Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Τηλιγάδα, ενώ πολύ πρόσφατα έγινε πατέρας ενός κοριτσιού. Η σύζυγός του κατάγεται από το Αίγιο και πέρα από την εντυπωσιακή της εμφάνιση, διαθέτει και εξαιρετική μόρφωση, καθώς είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Μάλιστα, το 2009 κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Αλεξάνδρεια» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη το βιβλίο «Παγκοσμιοποίηση και εθνική κουλτούρα», το οποίο φιλοξενεί κείμενά της. Η γνωριμία τους έγινε στο Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το οποίο η Αλεξάνδρα εκπροσωπούσε σε διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναστάσης Δαυίδ

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2013 στη Γλυφάδα με τη λαμπερή γαμήλια δεξίωση στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου είχε στηθεί ένα εντυπωσιακό σκηνικό το οποίο περιλάμβανε μέχρι και πλωτές εξέδρες μέσα στη θάλασσα. To event τελέστηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους επιφανείς καλεσμένους από τον επιχειρηματικό, τον εφοπλιστικό και τον πολιτικό κόσμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναστάσης Δαυίδ

Ο γάμος υπερπαραγωγή του Χάρη Δαυίδ, επίσης συναίτερου στην 3Ε, στην Πάτμο είχε αφήσει εποχή. Διακόσιοι πενήντα εκλεκτοί καλεσμένοι από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στον παραμυθένιο γάμο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες. Με εντυπωσιακές σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική, ασχολήθηκε από νωρίς με τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Από το 1989 έως το 1991 ο Χάρης Δαυίδ εργάστηκε σε οργανικές θέσεις του ομίλου Λεβέντη στη Νιγηρία, ενώ αργότερα έγινε πρόεδρος του ομίλου Plias, αντιπρόεδρος του ομίλου Κατσέλη, της εταιρείας Leventis PLC, της Nigerian Bottling Company κ.λπ.

Χάρης Δαυίδ - Λάνα Ντιμπιέρ: Γάμος και χλιδή για τον πρίγκιπα της 3Ε στην Πάτμο

Αγαπάει τις τέχνες, αποφεύγει όμως τη δημοσιότητα όχι όμως και τα πριβέ κλαμπ του εξωτερικού. Πρώτη του σύζυγος ήταν η φινετσάτη και κοσμική Νάντια, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Αύρα. Τη δεύτερη συζυγό του, την Λάνα Ντιμπιέρ, την γνώρισε  αρκετά χρόνια μετά το διαζύγιό του, την εποχή που η κόρη του προετοιμαζόταν για εξετάσεις. Η καθηγήτρια που την είχε αναλάβει δεν ήταν άλλη από τη γλυκιά Λάνα, χωρισμένη και η ίδια και με τρία παιδιά.

gamos-tis-xronias-o-ellinas-mr-coca-cola--i-daskala

Η μοναχοκόρη της οικογένειας, Νίκολα Πινέδο-Δαυίδ, και ο σύζυγός της Κλεμέντε Πινέδο είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την αγορά των Πεταλιών. Είναι και η μοναδική της οικογένειας που δεν ασχολείται με τις επιχειρήσεις καθώς έχει χαράξει από νωρίς τη δική της ανεξάρτητη πορεία σπουδάζοντας και ζώντας στο εξωτερικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για νικολα Δαυίδ

Πριν από μερικά χρόνια, πήραν την απόφαση να μετακομίσουν σε ένα σπίτι στην περιοχή της Φιλοθέης. Έχει αφοσιωθεί στο μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών της, ενώ ο Κλεμέντε, που έχει κάνει ιατρικές σπουδές, αρχικά συνεργάστηκε με την οικογένεια Σπανού, ιδιοκτήτρια της Βιοϊατρικής και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα media παίζοντας τον ρόλο του μεσάζοντα επιχειρηματία μεταξύ ισπανόφωνων σειρών και ελληνικών καναλιών.

Οι Πεταλιοί αλλάζουν χέρια: Από την Παλόμα Πικάσο στην οικογένεια Δαυίδ

Το σκάφος τους ήδη βρίσκεται συχνά δεμένο στα λιμάνια του Μαρμαρίου και της Καρύστου.

Πηγή: www.boro.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.