Ο πιο Υγιεινός Χυμός στον Πλανήτη! Δείτε τις Ευεργετικές του Ιδιότητες και τα Οφέλη του για την Υγεία μας.

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν.

Ο πιο Υγιεινός Χυμός στον Πλανήτη! Δείτε τις Ευεργετικές του Ιδιότητες και τα Οφέλη του για την Υγεία μας.

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν.

Ο χυμός από ρόδι σε μικρές ποσότητες, αποδείχθηκε ότι έχει απίστευτα θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τα ρόδια αντιμετωπίζουν με φυσικό τρόπο τα πάντα. Από φλεγμονή και υψηλή χοληστερόλη έως υψηλή αρτηριακή πίεση και υπεργλυκαιμία. Ο χυμός ροδιού είναι ένα αντιοξειδωτικό θαύμα, που λέγεται ότι ξεπερνά ακόμα και το κόκκινο κρασί και το πρ…


Ο χυμός από ρόδι σε μικρές ποσότητες, αποδείχθηκε ότι έχει απίστευτα θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τα ρόδια αντιμετωπίζουν με φυσικό τρόπο τα πάντα. Από φλεγμονή και υψηλή χοληστερόλη έως υψηλή αρτηριακή πίεση και υπεργλυκαιμία. Ο χυμός ροδιού είναι ένα αντιοξειδωτικό θαύμα, που λέγεται ότι ξεπερνά ακόμα και το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Έχει αποδεδειγμένα αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς και αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο, που αυτός ο χυμός έχει τόσο μεγάλη φήμη.

7 Κύρια οφέλη του χυμού ρόδι

1. Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα εκχυλίσματα ροδιού περιέχουν πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις που έχουν αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι έχουν αντιπολλαπλασιαστικά, προαποπτωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού και άλλων καρκίνων. Με απλούστερους όρους, αυτό σημαίνει ότι το ρόδι έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, ενθαρρύνει το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και αποθαρρύνει τις φλεγμονές. Μια μελέτη του 2014 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Albany κατέδειξε πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει συγκεκριμένα την εξάπλωση των κυττάρων καρκίνου του μαστού.

Ο χυμός ροδιού έχει επίσης αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος για τον καρκίνο του προστάτη. Τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής του χυμού ροδιού σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Cancer Research το 2006. Τα άτομα αυτής της μελέτης ήταν άνδρες με καρκίνο του προστάτη που είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία για να θεραπεύσουν τον καρκίνο του προστάτη τους. Αυτά τα άτομα έλαβαν ένα φλιτζάνι χυμού ροδιού καθημερινά μέχρι να υπάρξει εξέλιξη του καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χρόνος διπλασιασμού του συγκεκριμένου αντιγόνου του προστάτη ήταν σημαντικά παρατεταμένος στα άτομα που έλαβαν τη θεραπεία του χυμού.

2. Μειώνει την Υπέρταση

Ο χυμός ροδιού έχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα και η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μία ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2016 επανεξέτασε πολυάριθμες μελέτες για το χυμό ροδιού και την επίδρασή της στην αρτηριακή πίεση. Συνολικά, αυτή η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σταθερά οφέλη από την κατανάλωση χυμού ροδιού στην πίεση του αίματος. Οι ερευνητές προσθέτουν επίσης: «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι συνετό να συμπεριλάβουμε αυτό τον χυμό σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά.»

3. Ενισχύει την καρδιακή υγεία

Δεδομένου ότι ο χυμός ροδιού είναι τόσο καλός για την αρτηριακή πίεση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το εύγευστο ποτό είναι επίσης εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς. Περιέχει αντιοξειδωτικά σε υψηλότερα επίπεδα από πολλούς άλλους χυμούς φρούτων, γι ‘αυτό είναι τόσο χρήσιμος για την καρδιά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Clinical Nutrition μελέτησε την κατανάλωση χυμού ροδιού από ασθενείς με στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας, η οποία είναι μια στένωση μιας από τις δύο βασικές αρτηρίες που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, μέσω των οποίων το αίμα από την καρδιά πηγαίνει στον εγκέφαλο.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν χυμό ροδιού μείωσαν την αρτηριακή πίεση τους κατά περισσότερο από 12% και είχαν 30% μείωση της αρτηριοσκληρωτικής πλάκας. Οι συμμετέχοντες που δεν έπιναν τον χυμό είδαν στην πραγματικότητα την αύξηση της αρτηριοσκληρωτικής τους πλάκας κατά 9%. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μείωσε την πλάκα στην καρωτιδική αρτηρία καθώς και μείωσε την πίεση του αίματος.

4. Ανακουφίζει την οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές μυοσκελετικών διαταραχών που οδηγούν σε εκφυλισμό των αρθρώσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο μειώνοντας τη φλεγμονή του χόνδρου. Αυτή η προστατευτική ικανότητα αποδίδεται στο υψηλό περιεχόμενο αντιοξειδωτικού του χυμού. Μια μελέτη 2016 εξέτασε τα αποτελέσματα του χυμού ροδιού σε 38 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατά τους. Μερικοί από τους ασθενείς έπιναν χυμό ροδιού για έξι εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού βελτίωσε τη φυσική λειτουργία και τη δυσκαμψία, μειώνοντας ταυτόχρονα τα ένζυμα χόνδρου.

5. Βελτιώνει τη μνήμη

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού θα σας βοηθήσει όταν βελτιώσετε τη μνήμη σας. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο χυμό έχουν αποδειχθεί νευροπροστατευτικές.

Μια μελέτη του 2013 ανέθεσε τυχαία τα άτομα να πίνουν ένα φλιτζάνι χυμού ροδιού για συνολικά τέσσερις εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 28 άτομα με καταγγελίες μνήμης που έπιναν ένα φλιτζάνι χυμού ροδιού την ημέρα βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες τόσο της λεκτικής όσο και της οπτικής μνήμης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού φαίνεται να αυξάνει τη λειτουργία της μνήμης μέσω της αύξησης της λειτουργικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την εργασία.

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ζώα ότι το ρόδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer, καθιστώντας αυτό το χυμό ωφέλιμο εγκεφαλικό φαγητό.

6. Παρέχει πολλά αντιοξειδωτικά

Ο χυμός ροδιού περιέχει αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία και καταπολεμούν την ασθένεια. Ο χυμός ροδιών περιέχει μια τανίνη που ονομάζεται punicalagin, καθώς και πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, παράγωγα ελγικού οξέος και υδρολύσιμες τανίνες. Όλα αυτά είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry βρήκε πραγματικά ότι οι χυμοί ροδιού έδειξαν αντιοξειδωτική δραστηριότητα τρεις φορές υψηλότερη από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

7. Καταπολεμά την φλεγμονή

Η φλεγμονή έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με σχεδόν κάθε κατάσταση υγείας. Τα ρόδια και ιδιαίτερα ο χυμός ροδιού, είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ικανότητες. Μια μελέτη του 2013, που δημοσιεύθηκε στην Επιδημιολογική Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική, έδειξε σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση του χυμού ροδιού στο έντερο.

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε διαβητικούς τύπου ΙΙ έδειξε επίσης την ικανότητα του χυμού ροδιού να μειώνει τη φλεγμονή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 250 χιλιοστά του λίτρου χυμού ροδιού ανά ημέρα για 12 εβδομάδες μείωσαν τους φλεγμονώδεις δείκτες στα άτομα με διαβήτη.

 

Ο χυμός ροδιού είναι ο πιο υγιεινός χυμός;

Το ρόδι (Punica granatum) είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο στην οικογένεια των Lythraceae. Τα ρόδια προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ασία. Αρχικά καλλιεργήθηκε στην Ισπανία, αλλά πιστεύεται ότι τα ρόδια μεταφέρθηκαν στο Μεξικό και την Καλιφόρνια τον 16ο αιώνα από ιεραπόστολους.

Ένα μεγάλο ρόδι δίνει περίπου μισό φλιτζάνι χυμό και είναι εντυπωσιακά θρεπτικός.

Μόνο ένα φλιτζάνι χυμού ροδιού περιέχει περίπου:

 • 134 θερμίδες
 • 32,7 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 0,4 γραμμάρια πρωτεΐνης
 • 0,7 γραμμάρια λίπους
 • 0,2 γραμμάρια φυτικής ίνας
 • 25,9 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ
 • 59,8 μικρογραμμάρια φολικού οξέως
 • 533 χιλιοστόγραμμα καλίου
 • 0,2 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου
 • 0,9 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε
 • 0,1 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6
 • 17,4 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
 • 0,6 χιλιοστόγραμμα νιασίνη
 • 27,4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
 • 27,4 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου
 • 0.1 χιλιοστόγραμμα χαλκού

Χυμός ροδιού έναντι άλλων χυμών

Υπάρχουν πολλοί χυμοί φρούτων που προέρχονται από φρούτα όπως τα πορτοκάλια ή τα σταφύλια. Οι άνθρωποι πάντα αναρωτιούνται πώς να φάνε ένα ρόδι, πώς να το κόψουν και πώς να ανοίξουν ένα ρόδι. Ο χυμός ροδιού εξαλείφει όλα αυτά τα ερωτήματα.

Μια μελέτη της UCLA κατέταξε πρόσφατα στους 10 πρώτους υγιεινότερους χυμούς.

Οι χυμοί κατατάχθηκαν με την ακόλουθη σειρά:

 • Χυμός ροδιού
 • Χυμό σταφυλιού
 • Χυμός βατόμουρου
 • Χυμό κερασιού
 • Χυμός Acai
 • Χυμό μούρων
 • Χυμός πορτοκάλι
 • Χυμός μήλου

Επιπλέον, όσον αφορά την αντιοξειδωτική ικανότητα, ο χυμός ροδιού βρέθηκε να είναι τουλάχιστον 20% πιο ωφέλιμος από οποιοδήποτε άλλο ποτό που δοκιμάστηκε.

Πόσο χυμό ροδιού να πίνουμε;

Για τους ενήλικες, η κατανάλωση 1 με 2 φλιτζάνια χυμού ροδιού κάθε μέρα είναι ότι πρέπει. Απλά βεβαιωθείτε ότι πίνετε 100 τοις εκατό καθαρό χυμό ροδιού με μηδέν γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης.

Ο φρέσκος χυμός συνήθως διατηρείτε στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες. Εάν δεν μπορείτε να καταναλώσετε το χυμό μέσα σε πέντε ημέρες, μπορείτε να τον καταψύξετε έτσι θα διατηρήσει τη γεύση και το χρώμα του.

Προφυλάξεις για το χυμό ροδιού και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αρνητικές παρενέργειες όταν καταναλώνουν χυμό ροδιού. Ωστόσο, είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί στα ρόδια. Είναι σημαντικό για όλους να μην το παρακάνετε με τους χυμούς, λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και οι διαβητικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν είστε διαβητικός.

Εάν τείνετε να έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε μικρό ποσοστό, οπότε περιορίστε τον.

Ο χυμός ροδιού μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε χυμό ροδιού εάν αντιμετωπίζετε διαρκώς προβλήματα υγείας.

Συμπεράσματα για τον χυμό ροδιού

Είναι αλήθεια ότι οι σπόροι ροδιού σας παρέχουν όλα τα οφέλη του χυμού ροδιού, αλλά με λιγότερη ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες. Σίγουρα σας ενθαρρύνουμε να φάτε φρέσκα σπόρους ροδιού όταν μπορείτε.

Βεβαιωθείτε ότι πίνετε 100 τοις εκατό καθαρό χυμό ροδιού σε μικρές ποσότητες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα το παρακάνετε όταν πρόκειται για τη φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στον χυμό και θα πάρετε μεγάλη δόση βασικών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Κ, το κάλιο και το φυλλικό οξύ.

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι ο χυμός ροδιού είναι πραγματικά μαγευτικός όταν πρόκειται για την υγεία μας και δικαίως κατέχει τον τίτλο «ο πιο υγιεινός χυμός φρούτων».

Credit: Draxe

πηγη fanpage.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.