Nutellamisu – μία νόστιμη εκδοχή για tiramisu χωρίς αυγά ή ζάχαρη

Περιγραφή
”Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με αυγά νωπά ή δουλεμένα σε μπεν-μαρί (ή ακόμη και χωρίς αυγά), με λικέρ amaretto ή με κρασί marsala,

η Tiramisu είναι ένα από τα πιο γευστικά γλυκά που μπορεί κανείς να δοκιμάσει σε ένα σπίτι φίλων, σε ένα καλό εστιατόριο ή…. στο ίδιο του το σαλόνι. Απλό, γρήγορο, εύκολο. Και εντυπωσιακό”.

”Τσιμπάει, ίσως, λίγο στο κόστος. Και αυτό διότι υπάρχουν ορισμένα υλικά που δεν είναι και από τα φθηνότερα και που δεν επιτρέπεται να αντικατασταθούν με άλλα, οικονομικά. Εάν θέλετε να φτιάξετε Tiramisu (και όχι “κάτι σαν…”) δεν γίνεται να αποφύγετε τα σαβουαγιάρ (savoyard) βάζοντας στη θέση τους παντεσπάνι ή….

Μιράντα Παπαδοπούλου, δεν θα μπορέσετε να αντικαταστήσετε το κλασσικό amaretto (ή το κρασί marsala) με το… τσίπουρο που σας περισσεύει στο σπίτι, δεν γίνεται χωρίς την υπέροχη γεύση του κακάο, δεν γλυτώνετε το mascarpone (βάλτε μέσα κρεμώδες τυρί και θα γελάει και το Παρλιαρό Κατσίκι μαζί σας)”
Αυτά έγραφα πριν από μερικούς μήνες σε μία άλλη συνταγή (Mascarpone φτιαγμένο στο σπίτι) υποστηρίζοντας ότι μία όταν παρουσιάζεις σε έναν καλεσμένο μία συνταγή Tiramisu, πρέπει και να του προσφέρεις μία Tiramisu.

Αυτός ο “δογματικός” και «απόλυτος», όμως, τρόπος έκφρασης, ίσως κάποιους να μη τους βρίσκει σύμφωνους και κάποιους να τους ξενίζει.
Αν είναι, λοιπόν, να “ρίξουμε νερό στο κρασί μας”, αν είναι να την κάνουμε την κουτσουκέλα μας, αν είναι να “κλέψουμε” δηλαδή, τότε ας το κάνουμε “με στυλ”. Και ξέρετε πολλά υλικά που μπορούν να δώσουν περισσότερο στυλ σε ένα γλυκό από την Nutella ?
Ιδού η αυτού…. Διαφορετικότης της, η Nutellamisu.
Nutellamisu (Αν είναι να “κλέβεις”, κάντο με στυλ)
Τι χρειαζόμαστε:
450 γρ. mascarpone
450 γρ. κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. (γεμάτες) Nutella
36 – 38 σαβουαγιάρ (savoyards)
100 ml Baileys
1+ 1/2 κούπα (300 ml) δυνατό espresso
2 ή 3 πλάκες κουβερτούρα (προαιρετικά, σαν διακόσμηση στην επιφάνεια)

Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1 1) Κτυπάμε την κρέμα (στην πραγματικότητα, την μ ι σ ο – κ τ υ π ά μ ε, θα πρέπει να παραμείνει ρευστή, να μη σφίξει). Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει (δείτε “Μυστικά” [1]).

Βήμα 2 2) “Παίρνουμε τα μέτρα” στο σκεύος όπου θα βάλουμε το γλυκό μας. Μετράμε, δηλαδή, πόσα σαβουαγιάρ θα χρειασθούμε στην πρώτη στρώση. Με βάση αυτό το νούμερο υπολογίζουμε τα σαβουαγιάρ της δεύτερης στρώσης (που θα είναι ελαφρά περισσότερα, διότι τα σκεύη συνήθως φαρδαίνουν ανεβαίνοντας (δείτε “Μυστικά” [6]).

Βήμα 3 3) Ετοιμάζουμε τον καφέ. Εάν θέλουμε να μη σπάσουμε κάθε σύνδεσμο με την tiramisu, ο καφές θα είναι espresso. Σε αντίθετη περίπτωση, κάνει και μία αρωματική ποικιλία γαλλικού. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι δ υ ν α τ ό ς και α ρ ω μ α τ ι κ ό ς. Εάν είναι να βάλετε στιγμιαίο, κάνετε τη δουλειά σας και με ….. νερό.

Βήμα 4 4) Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε αρχικά την κ ρ ύ α κρέμα γάλακτος.

Βήμα 5 5) Κατόπιν, παίρνουμε μία μ ι κ ρ ή – π ο σ ό τ η τ α mascarpone, την βάζουμε μέσα στην κρέμα γάλακτος

Βήμα 6 6) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα έως ότου τα δύο υλικά ενσωματωθούν πλήρως (δείτε “Μυστικά” [2]).

Βήμα 7 7) Τότε μόνο, παίρνουμε μία σπάτουλα και, σε 2-3 φορές, βάζουμε το υπόλοιπο mascarpone μέσα στην την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας κάθε φορά από κάτω προς τα πάνω (σαν να “διπλώνουμε” τα υλικά) και γυρίζοντας το δοχείο για να γίνει το ανακάτεμα σε όλη την έκταση των υλικών. Πρέπει τα δύο υλικά ενσωματωθούν πλήρως (δείτε “Μυστικά” [3]).

Βήμα 8 8) Όταν πια το μείγμα είναι αφράτο και κρεμώδες, προσθέτουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας Nutella. Με τις ίδιες, κάτω-πάνω, κινήσεις την ανακατεύουμε καλά, την έως ότου ενσωματωθεί εντελώς στο μείγμα κρέμα γάλακτος-mascarpone Θα βοηθούσε, χωρίς να είναι όμως και απαραίτητο, να την έχουμε μαλακώσει πριν την χρήση της σε μπεν-μαρί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πάντως, και σε θερμοκρασία δωματίου, όχι όμως από το ψυγείο (εάν την φυλάτε εκεί).

Βήμα 9 9) Όταν αυτή η πρώτη κουταλιά Nutella ενσωματωθεί πλήρως, τότε προσθέτουμε και τη 2η και επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις για α ανακατευθεί καλά. Κάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες δύο.

Βήμα 10 10) Με αυτήν την κρέμα, αλείφουμε τον πάτο του σκεύους μας (ένα βαθύ ταψάκι, ή κάποιο πυρίμαχο, ή ακόμη και σε ένα ταψάκι μιάς χρήσεως, δείτε “Μυστικά” [6] ) με μία μικρή δόση της (είναι καθαρά για λόγους εμφάνισης και αρκούν 1 ή δύο κουταλιές).

Βήμα 11 11) Σε ένα χαμηλό μπολ χύνουμε το 1 και 1/2 φλυτζάνι (300ml) του καφέ (για τα 300ml χρειάζονται 8 δόσεις (φλυτζανάκια) espresso), αλλά και τα 150ml του Baileys (δείτε “Μυστικά” [7]). και τα ανακατεύουμε ελαφρά (ίσα να ανακατευθούν τα δύο υγρά). Ανακατεύουμε.

Βήμα 12 12) Ένα προς ένα, βουτάμε τα σαβουαγιάρ μέσα στον καφέ, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές. Το πέρασμα πρέπει να είναι πολύ γρήγορο (2-3 γρήγορες στροφές), γιατί εάν μείνουν περισσότερο μαλακώνουν πολύ. (δείτε “Μυστικά” [4]).

Βήμα 13 13) Τακτοποιούμε κάθε βρεγμένο σαβουαγιάρ που βγάζουμε στο σκεύος που θα την παρουσιάσουμε, το ένα δίπλα στο άλλο και μάλιστα σχετικά σφικτά (δείτε “Μυστικά” [5]). Καλύπτουμε έτσι όλον τον πάτο του σκεύους μας
.
Βήμα 14 14) Απλώνουμε ομοιόμορφα την μισή από την κρέμα μας πάνω από τα σαβουαγιάρ.

Βήμα 15 15) Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του βρεξίματος και στα υπόλοιπα σαβουαγιάρ και στρώνουμε μία δεύτερη στρώση πάνω από την κρέμα. Τα ακουμπούμε απαλά από πάνω, για να μη “βυθισθούν” μέσα της.

Βήμα 16 16) Καλύπτουμε και αυτά τα σαβουαγιάρ, με την υπόλοιπη κρέμα μας.

Βήμα 17 17) Με τον τρίφτη των τυριών τρίβουμε την κουβερτούρα στην επιφάνεια. Ακόμη πιο ωραίο είναι να διακοσμήσουμε με φλοίδες κουβερτούρας, που θα πάρουμε με λεπτό μαχαιράκι.

Βήμα 18 18) Καλύπτουμε την επιφάνεια του σκεύους με μεμβράνη και το τοποθετούμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.

Λίγα μυστικά ακόμα
[1] Έχουμε δει σε προηγούμενη συνταγή (Birramisu) πως, όταν ενώνουμε mascarpone με κρέμα γάλακτος, τα βήματα πρέπει να γίνουν με μία σειρά. Ρίχνουμε το (σημαντικά πιο σφικτό) mascarpone μέσα στην (ασφαλώς πιο ελαφριά και αφράτη) κρέμα γάλακτος.
Αυτή η δεύτερη πρέπει να είναι ήδη μ ι σ ο – κ τ υ π η μ έ ν η και κ α λ ά – κ ρ ύ α (γι’ αυτό και την έχουμε βάλει προηγουμένως στο ψυγείο).

Επίσης πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο ανακάτεμά τους γιατί η κρέμα θα πήξει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως, αφού υπάρχουν και τα λιπαρά του mascarpone. Ίσως μία πιο “ελαφριά” (light) κρέμα γάλακτος, με λιγότερα λιπαρά, να ήταν αρκετή αντί της πλήρους, αφού θα “φροντίσει να τα ανεβάσει” το mascarpone. Πάντα το λέω αλλά ποτέ δεν το έχω δοκιμάσει. Προσοχή, λοιπόν, στο κτύπημα για να μη περάσει τη σωστή υφή (ομοιόμορφη και κρεμώδη) και ρευστότητα, γιατί κινδυνεύετε τα δύο υλικά θα χωρισθούν σε μικρούς σβώλους και τότε δεν θα μένει παρά να ….. πεταχθούν.

[2] Θα πρέπει κατά το ανακάτεμα, τα δύο υλικά να έχουν μία σχετικά κοντινή υφή. Εδώ, όμως, έχουμε ένα σημαντικά πιο σφικτό mascarpone μία πιο ελαφριά και αφράτη (αφού την έχουμε μισοκτυπήσει) κρέμα γάλακτος Παίρνουμε, λοιπόν, μία μικρή ποσότητα mascarpone και το προσθέτουμε στην κρέμα γάλακτος. Αυτή την μικρή ποσότητα (και μόνο αυτήν) θα την ανακατέψουμε με σύρμα (που, κανονικά, δεν είναι το καλύτερο για αυτή τη δουλειά), έως ότου τα δύο υλικά ενσωματωθούν πλήρως. Ουσιαστικά “θυσιάζουμε” μία ποσότητα mascarpone για να φέρουμε την κρέμα γάλακτος σε μία πιο κοντινή του υφή. Αυτή η κίνηση μας διευκολύνει στον στόχο μας σκοπό να φέρουμε τα δύο υλικά να πλησιάσουν σε υφή και σύσταση.

[3] Παίρνουμε τώρα μία σπάτουλα και βάζουμε και το υπόλοιπο mascarpone μέσα στην κρέμα γάλακτος, όχι όλο μαζί αλλά σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά, από κάτω προς τα πάνω (σαν να “διπλώνουμε” την κρέμα πάνω από το mascarpone) και περιστρέφοντας το δοχείο μας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα “διπλώματα” σε όλη την έκταση των υλικών.
[4] Τα σαβουαγιάρ τα περνούμε από τον καφέ ένα-ένα (μη κάνετε το αστείο και βάλετε περισσότερα μαζί, μουσκεύουν πολύ γρήγορα και θα σας λιώσουν), περιστρέφοντάς τα 1-2 φορές με γρήγορες κινήσεις, για να τα εμποτίσει από παντού ο καφές. Μη ξεχνάτε ότι η παραμονή τους στο ψυγείο, ανάμεσα στις στρώσεις κρέμας, θα τα μαλακώσει και άλλο.

[5]Οι στρώσεις των σαβουαγιάρ πρέπει να είναι σφικτές, να μην αφήνουν κενά διαστήματα, για να μη “φεύγει” πολύ mascarpone ανάμεσά τους. Το λίγο το θέλουμε, το πολύ είναι «σπατάλη», δεν θα μας φθάσει για τις στρώσεις. (***)Τα κενά τα συμπληρώνουμε με μικρότερα κομμάτια σαβουαγιάρ, νοτισμένα στον καφέ και αυτά. Τα σαβουαγιάρ κόβονται πάρα πολύ εύκολα, ακόμα και κατά μήκος (άβρεχτα πάντα), εάν χρησιμοποιήσετε λεπτής λάμας μαχαίρι, τα χαράξετε αρχικά με μία-δύο κινήσεις σαν πριόνισμα και κατόπιν κόψετε ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο μαχαίρι.
Καλύπτουμε το σκεύος μας με μεμβράνη, που πρέπει να έρχεται σε επαφή με την κρέμα της τελευταίας στρώσης, αλλιώς κινδυνεύουμε να σχηματισθεί μία λεπτή κρούστα στην επιφάνειά της, πριν την βάλουμε στο ψυγείο.

[6] Εγώ συνηθίζω να χρησιμοποιώ για τις Tiramisu (και το ίδιο χρησιμοποίησα και σήμερα και για την Nutellamisu) ένα pyrex διαστάσεων 20 x 28 εκατ. στην βάση του (22 x 30 εκατ. στο άνοιγμα, γιατί ανεβαίνοντας φαρδαίνει). Αυτό το μέγεθος “χωράει” 15,5 σαβουαγιάρ στην πρώτη στρώση (μαζί με τα κομμάτια-“τσόντες”) και 17,5 στην δεύτερη. Σύνολο 35. Και ο καφές με το λικέρ έφτασε ακριβώς. Ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους σας υπολογίζετε τον αριθμό των σαβουαγιάρ αλλά και την ποσότητα του καφέ με το λικέρ. Οι ποσότητες των υπόλοιπων υλικών μπορεί και να μη χρειασθεί να αλλάξουν ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους (σε λογικά πλαίσια).

Για παράδειγμα, το γλυκό που έφτιαξα σήμερα (από εκεί και οι φωτογραφίες), αν και σε σκεύος “κανονικού” μεγέθους, έχει τις μισές από τις αναγραφόμενες ποσότητες. Φυσικά και οι δύο στρώσεις της κρέμας είναι λεπτότερες απ’ ότι με τις κανονικές ποσότητες, αλλά όχι απαγορευτικά. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νοστιμότατο (έστω και λιγότερο πλούσιο) γλυκό.

[7] Εάν πρόκειται να φάνε και παιδιά, μπορείτε να περιορίσετε ή και να αφαιρέσετε εντελώς το Baileys. Θα το αντικαταστήσετε με περισσότερο καφέ. Για μία πιο ….. “adult” έκδοση πάλι, αντικαταστήστε μέρος του καφέ (τα 100ml από τα 300, για παράδειγμα), με ίση ποσότητα Baileys. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτό το τελευταίο και με ρούμι, ή Kahlua, ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό.
Και, εάν δεν το παρατηρήσατε, η συνταγή δεν έχει ΟΥΤΕ ΑΥΓΑ, αλλά ΟΥΤΕ ΖΑΧΑΡΗ.

πηγη igastronomie.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.