Καταργείται η θερινή ώρα: Ποια τα μειονεκτήματα, ποια τα πλεονεκτήματα και ποιες οι… απώλειες

Καταργείται η θερινή ώρα: Ποια τα μειονεκτήματα, ποια τα πλεονεκτήματα και ποιες οι… απώλειες

Όλοι μας γνωρίζουμε για την αλλαγή της ώρας που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Υφηλίου, δύο φορές τον χρόνο, καθώς και για τη διάκρισή της σε θερινή και χειμερινή. Συχνά μάλιστα, είναι και αντικείμενο… γκρίνιας αυτή η μία χαμένη ώρα ύπνου, όταν πηγαίνουμε τα ρολόγια μας μπροστά τον Μάρτιο.

Ωστόσο, ελάχιστοι είναι όσοι γνωρίζουν επακριβώς γιατί γίνεται όλη αυτή η διαδικασία ή τι θα σήμαινε στην ουσία η κατάργηση της θερινής ώρας.

Στο νέο τεύχος του ΕΤ Magazine, με αφορμή την κατάργηση της θερινής ώρας και τη διαφαινόμενη «κλοπή του καλοκαιριού» που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε… λίγη ώρα για να βάλουμε τα της ώρας σε μια σειρά!

Προτού όμως συνεχίσουμε, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι η… «κανονική» ώρα, η πιο σωστή ηλιακά, είναι η χειμερινή.

Η θερινή ώρα ωστόσο, είναι ένας έξυπνος τρόπος που σκαρφίστηκε ο άνθρωπος για να εξοικονομεί ενέργεια και όχι μόνο!

Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόζεται

ανελλιπώς από το 1975, καθώς κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει νωρίτερα δεν είχαν μόνιμο αποτέλεσμα.

Γιατί όμως η κατάργηση της θερινής ώρας ήρθε τώρα ξανά στο προσκήνιο μετά από σχεδόν 43 χρόνια αδιάλειπτης εφαρμογής της;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση» των ρυθμίσεων

για την αλλαγή της θερινής ώρας και αν χρειαστεί να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση αυτής της διαδικασίας.

Με ψήφους 384 υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν ουσιαστικά την επαναξιολόγηση και την κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, της αλλαγής της ώρας που ισχύει από την δεκαετία του 1980 για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας στην Ε.Ε προέρχονται από τη Φινλανδία, όπου ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν 70.000 υπογραφές ζητώντας από το Κοινοβούλιο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έπειτα από εξέταση επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη απόδοση στην εργασία και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ετσι, το τελετουργικό που έρχεται από το μακρινό παρελθόν ίσως δεν παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα. Το θέμα προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο την εξέτασης με την αρμόδια επιτροπή να

λαμβάνει υπόψιν της όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες όπως επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της ΕΕ. Φυσικά, υποστήριξε ότι μόλις υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Για να καταργηθεί η θερινή ώρα στην Ε.Ε απαιτείται συμφωνία με πλειοψηφία από τα κράτη- μέλη, μια διαδικασία που ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο.

Η «ιδέα» της αλλαγής ώρας

Η αρχική «ιδέα» της διάκρισης της ώρας σε θερινή και χειμερινή, πάει πολλά χρόνια πίσω.

Θα έπρεπε να φτάσουμε στο μακρινό 1784, όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος αν και ουδέποτε μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με

ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μια ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και συνεπώς να κάνουν οικονομία) καθώς θα έκαιγαν

λιγότερα κεριά(!) εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα υπολόγισε και το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από μια τέτοια συνήθεια!

Όσον αφορά όμως το μέτρο της θερινής ώρας με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα, οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο

Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες!

Τέλος, να σημειωθεί ότι πολλοί αποδίδουν –αβάσιμα μάλλον- τη «σύλληψη» της ιδέας στον Βρετανό ερευνητή Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε

με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση.

πηγη fraptime.eu

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.