Δέος συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια στην Ακολουθία του Νυμφίου, χθες, Κυριακή των Βαΐων, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς στον Ναό της «Παναγίας της Μηλιώτισσας», στην Μηλιά Αλμωπίας στο Ν. Πέλλας.
Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου
Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό για να ζήσουν, εκείνα τα δραματικά γεγονότα από την ε…

Δέος συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια στην Ακολουθία του Νυμφίου, χθες, Κυριακή των Βαΐων, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς στον Ναό της «Παναγίας της Μηλιώτισσας», στην Μηλιά Αλμωπίας στο Ν. Πέλλας.
Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου

Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό για να ζήσουν, εκείνα τα δραματικά γεγονότα από την επίγεια ζωή, του Χριστού.

Επί πώλου όνου πραγματοποιήθηκε η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού με τα βαΐων και κλάδων στα Ιεροσόλυμα. Πανηγυρίζοντας και φωνάζοντάς Του «Ωσαννά εν τοις υψίστοις ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Αυτά τα γεγονότα μας εξιστορούν τα βιβλία της Εκκλησίας μας, μέσα από τους ύμνους των ημερών.

Την ώρα της ακολουθίας, πρόσεξα, ορισμένα βλέμματα πιστών, που μιλούσαν από μόνα τους, αναρωτιόντουσαν γιατί υπέστη ο Χριστός τέτοια αδικία… αυτομάτως όμως έρχεται μόνη της η απάντηση… για να μας δείξει την Αγάπη Του και κυρίως για να νικηθεί ο θάνατος με την Ανάστασή Του.

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον Νυμφώνα Σου βλέπω» λένε τα δύο πιο γνωστά τροπάρια της ημέρας…

Οι φωτογραφίες που θα δείτε πιο κάτω με την εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης του Χριστού αναπαριστούν στο έπακρο τα λόγια των ύμνων που σας ανέφερα πριν…

Η παρακάτω Εικόνα του Κυρίου, έχει κάτι το ιδιαίτερο… τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Χριστού είναι μοναδικά! Δεν υπάρχει άλλη εικόνα ίδια στον κόσμο!

Η εικόνα μεταφέρθηκε το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών, από το Ελμαλούκ του Ν. Νικομηδείας, όπως και η εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας, της «Παναγίας της Ευτεκνίας».

Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν την εικόνα πριν την εικονομαχία περίπου.

Οι πιστοί έχουν την Ευλογία να προσκυνήσουν την εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης μόνο κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηλιώτισσας

πηγη fanpage.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.