Γιατί μετά από τσίχλα μέντας νιώθουμε παγωμένο το νερό που πίνουμε;

Γιατί μετά από τσίχλα μέντας νιώθουμε παγωμένο το νερό που πίνουμε

Πώς είναι δυνατόν οι τσίχλες με γεύση μέντας να έχουν τη μυστηριώδη ικανότητα να μετατρέπουν το απλό νερό σε…

παγετώνα; Είναι μια χημική αντίδραση ή κάτι άλλο; Στην πραγματικότητα, είναι ένα περίεργο φαινόμενο που είναι γνωστό ως θερμική ψευδαίσθηση. Οι θερμικές ψευδαισθήσεις, όπως προδίδει και το όνομά τους, μπερδεύουν την αντίληψη του σώματός σας σε θέματα θερμοκρασίας.

Η θερμική ψευδαίσθηση που προκύπτει από την τσίχλα με μέντα (δυόσμος) δημιουργείται επειδή το νερό συνδέεται με μία μόνο πρωτεΐνη γνωστή ως TRPM8. Όταν η θερμοκρασία πέφτει γενικά, η πρωτεΐνη αυτή ανταποκρίνεται επιτρέποντας σε φορτισμένα σωματίδια νατρίου και ασβεστίου να εισέλθουν στο κύτταρο.

Αυτή η χημική αλλαγή κάνει τα κύτταρα να στέλνουν μηνύματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε ως “αίσθημα κρύου”.

Υπάρχει όμως μια “ατέλεια” στο σύστημα αυτό. Η πρωτεΐνη TRPM8 αντιδρά επίσης σε ενώσεις που είναι γνωστές ως “ψυκτικές”. Αυτές περιλαμβάνουν την ευκαλυπτόλη, την ισιλίνη (icilin) και (το μαντέψατε) την μενθόλη, το κύριο συστατικό για την γεύση μέντας σε τσίχλες, τσιγάρα κλπ.

Όταν οι ενώσεις αυτές έρχονται σε επαφή με το σώμα σας, κάνουν τον εγκέφαλο να αντιληφθεί μια πτώση της θερμοκρασίας στο στόμα σας, ακόμα κι αν αυτή δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όταν πίνετε νερό που είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή απλά δροσερό, οι υποδοχείς για το κρύο στο στόμα σας, επηρεασμένοι από την μενθόλη, “τρελαίνονται” και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι πίνετε κάτι πολύ παγωμένο.

πηγη tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.