ΕΚΤΑΚΤΟ -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ – ΔΕΙΤΕ…

Η Philip Morris ποντάρει στην «αλλαγή σελίδας» της Ελλάδας πάνω απο 300.000.000 ευρώ θα επενδύσει

Όταν η Philip Morris International ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ στην Παπαστράτος, τη θυγατρική της στην Ελλάδα, παρείχε μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης σε μια οικονομία που κατέρρεε όσο η κυβέρνηση προσπαθούσε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της.

Ο αμερικανικός κολοσσός, όμως, δεν ήθελε να περιμένει. Και τώρα, που η συμφωνία για την αξιολόγηση έχει σχεδόν κλείσει, νιώθει δικαιωμένος, όπως αναφέρει ο Χρήστος Χαρπαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος. «Το παράδειγμά μας θα ακολουθήσουν και άλλοι», δηλώνει ο ίδιος στο Bloomberg.

Η επένδυση της Philip Morris είναι από τις πιο μεγάλες που έχουν γίνει στην Ελλάδα από το 2009 που εκδηλώθηκε η κρίση και αποτελεί μια μεγάλη ώθηση για την «πληγωμένη» οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την πολυετή λιτότητα.

AdTech Ad

Άλλες εμβληματικές επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα της κρίσης ήταν η επένδυση ύψους 700 ευρώ από τον ΟΤΕ -θυγατρική της γερμανικής Deutsche Telekom, η επένδυση 345 εκατ. ευρώ στον τουρισμό από την Dolphin Capital Investors Ltd το 2013 και το σχέδιο επένδυσης 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική Vodafone τα έτη 2016-2020, σύμφωνα με την Enterprise Greece.

Η Ελλάδα κέντρο παραγωγής για 30 χώρες

Η Philip Morris σε συνεργασία με τον Παπαστράτο ξεκίνησαν να εκσυγχρονίζουν το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο ώστε η Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο παραγωγής τσιγάρων για 30 χώρες έως το τέλος του 2017.

Αυτή τη στιγμή, παράγονται 12 δισ. τσιγάρα ετησίως, ενώ μετά τον μετασχηματισμό των εγκαταστάσεων, ο κ. Χαρπαντίδης εκτιμά ότι θα παράγονται 20 δισ. τσιγάρα IQOS, τα οποία θεωρούνται ως το πιο εξελιγμένο προϊόν ηλεκτρονικού τσιγάρου σήμερα.

Νέες θέσεις εργασίας

Την ίδια στιγμή όμως, το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, η πώληση λαθραίων τσιγάρων αντιστοιχούσε το 20% των συνολικών πωλήσεων, από 3% το 2009 που ξεκίνησε η κρίση. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της φοροεισπρακτικής πολιτικής.

Η Philip Morris επέλεξε την Ελλάδα ως τον τόπο παραγωγής ενός προϊόντος που θεωρεί ότι είναι το μέλλον της καπνοβιομηχανίας. Η Ελλάδα παράγει 30.000 τόνους καπνού ετησίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την Κατερίνη.

«Η ανάπτυξη δεν θα προέλθει μόνο από τη συρρίκνωση του κόστους, αλλά από τον εντοπισμό και την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», τονίζει ο κ. Χαρπαντίδης. «Έχουμε προσλάβει 250 εργαζομένους για το νέο μας εργαστήριο και όταν ολοκληρωθεί η επένδυση θα έχουμε προσλάβει επιπλέον 400», σημειώνει.

Οι μαζικές προσλήψεις στην Παπαστράτος θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, μετά την εκτόξευση της ανεργίας στο 23% τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή του πρωτοποριακού της προϊόντος τον Ιανουάριο του 2018. Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της επένδυσης είναι ότι εξασφαλίζει για την Ελλάδα ένα μερίδιο στην αυξανόμενη τάση που παρατηρείται στην παγκόσμια καπνοβιομηχανία. «Αποφασίσουμε να επικεντρωθούμε στο νέο αυτό προϊόν γιατί πιστεύουμε ότι τα προϊόντα χωρίς νικοτίνη είναι το μέλλον του κλάδου και η Ελλάδα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη νέα αυτή τάση», καταλήγει ο CEO της Παπαστράτος.

Πηγη insider.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.