Ασφαλιστικό 2018: Όλα τα «ψαλίδια» σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

Ασφαλιστικό 2018: Όλα τα «ψαλίδια» σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

Δείτε όσα αλλάζουν με τη σταδιακή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις και πόσο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας.

Το 2018 «ήρθε» και μαζί του έφερε ένα σωρό μειώσεις και επιβαρύνσεις. Οι συντάξεις κάθε μήνα και… λιγοστεύουν, το ΕΚΑΣ χρόνο με το χρόνο «εξαφανίζεται», οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, ενώ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης «κρύβουν» δυσάρεστες εκπλήξεις. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν μπροστά τους έναν… Γολγοθά.

Κύριες συντάξεις: Όσοι κάνουν αίτηση μέσα στο 2018 για να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απώλειες που θα δουν στις κύριες συντάξεις είναι πολύ μεγάλες – συγκριτικά και με το 2017-. Μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με υψηλές αποδοχές και πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου. Παράλληλα μεγάλες μειώσεις θα δουν και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ.

Επικουρικές συντάξεις: Οι νέες επικουρικές που αναμένεται να εκδοθούν μέσα στο 2018, θα είναι αισθητά μειωμένες καθώς παίρνουν την «κατιούσα» οι συντελεστές αναπλήρωσης, αλλά και υπολογίζονται ρήτρες θανάτου και μειώσεις ελλειμμάτων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, περισσότεροι από τους μισούς συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές θα υποστούν μειώσεις έως 18%!

ΕΚΑΣ: Μειωμένο κατά 80 ευρώ θα είναι το σχετικό επίδομα που δίνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2018 περισσότεροι από 235.000 θα το χάσουν για πάντα. Το ποσό που θα λαμβάνουν δεν θα ξεπερνά τα 35 ευρώ, από τα 115 ευρώ που ήταν το 2017. Είναι εξίσου σημαντικό και το στοιχείο ότι, μετά την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, μηδενίστηκε το επίδομα για όσους δικαιούχους είχαν ετήσιο εισόδημα πάνω από 7.022 ευρώ!

Επανυπολογισμός συντάξεων: Το καλοκαίρι του 2018 οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν μέσω ενημερωτικών σημειωμάτων για τις…νέες τους συντάξεις. Σε αυτά θα αναγράφεται η προσωπική διαφορά που θα προκύψει, και που θα αγγίζει και το 18%.

Αύξηση ορίων ηλικίας: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2018 από 3 μήνες έως και 1,5 χρόνο με βάση τη μεταβατική περίοδο που εκπνέει το 2022. Υπάρχουν και περιπτώσεις – ακραίες- που η αύξηση αγγίζει και τα 6 χρόνια!

«Παγωμένες» συντάξεις: Όσες συντάξεις δεν ψαλιδίστηκαν, θα παραμείνουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2015!

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: Αυξάνονται οι εισφορές σε 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Εφεξής, θα υπολογίζονται επί του μεικτού ετήσιου εισοδήματος, πριν την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους.

Απόδειξη δαπάνης: Από τον Ιανουάριο του 2018 το χαράτσι 26,95% θα επιβαρύνει και τις αποδείξεις δαπάνης.

Αγρότες: Αυξάνονται κατά 2% οι εισφορές σύνταξεις. Αυτό σημαίνει ότι ένας αγρότης θα έχει συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση 23,2%.

Νέοι επιστήμονες: Αυξάνονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές στον κλάδο σύνταξης και υγείας. Όσοι κλείνουν 3ετία ή 5ετία μέσα στο 2018, θα πληρώσουν ασφάλιστρα από 14% σε 17%, και από 17% σε 20% αντίστοιχα.

Εξαγορά πλασματικών: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη το 2018, θα τά πληρώσουν κατά 40% ακριβότερα!

πηγη newsbomb.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.