Το γνώριζες αυτό;;; Πόση ώρα γέλιου τη μέρα κάνει θαύματα για την υγεία μας;;;

 

«Γέλα καρδιά μου, γέλα» Παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στο γέλιο η πρώτη Κυριακή του Μάιου και στην Ελλάδα της κρίσης, ο νους έχει ανάγκη, περισσότερο παρά ποτέ, να ανατρέξει στο στίχο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου:
«Γέλα καρδιά μου, γέλα / Βρες χρόνο να γελάς / Αυτό είναι η μουσική της ψυχής».

Προς επίρρωσιν του στίχου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ερεύνησε τα σημεία που μπορεί κανείς να τιμήσει την ημέρα και να γελάσει με την ψυχή του, τεχνηέντως αλλά και αυθόρμητα, όχι μόνο με την γελωτοθεραπεία στην Ελληνική Κλινική Γέλιου, του γνωστού και μη εξαιρετέου Αλέξανδρου Λουπασάκη, αλλά και με τη Γιόγκα Γέλιου, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Oπως μας εξηγεί ο ιατρός βελονισμού και ολιστικής θεραπείας και ιδρυτής της Ελληνικής Κλινικής Γέλιου Αλέξανδρος Λουπασάκης, πρόκειται για ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από το 1998 και έχει σαν στόχο να μάθουμε πως ξυπνάει ο εσωτερικός γιατρός μέσα μας, μέσα από το δρόμο της χαρούμενης αυτοφροντίδας. «Την Κυριακή, με την γελωτοθεραπεία, θα μοιραστούμε ασκήσεις παιχνίδια και πρακτικές που θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει και σπίτι του, ανάλογα με το πόσο θέλει να δείξει ότι αγαπάει τον εαυτό του. Θα παίξουμε με το βελονισμό χωρίς βελόνες (δηλαδή θα ενεργοποιήσουμε τα σημεία βελονισμού με τα δάχτυλα μας), θα κάνουμε παιχνίδια με αναπνοές και χρώματα, γυμναστική του νου και διαδραστικές ασκήσεις, ανά ζεύγη και ομαδικά. Το ραντεβού μας είναι στη μία το μεσημέρι στου Φιλοπάππου στο Θησείο και το σημείο συνάντησης είναι στο ύψος του Iερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή ελεύθερη και δωρεάν».

Γιόγκα Γέλιου για υγεία ευτυχία και παγκόσμια ειρήνη

Η Γιόγκα Γέλιου είναι μία καινούρια πρωτοποριακή τεχνική, προσανατολισμένη στη σωματική άσκηση. Συνδυάζει ασκήσεις γέλιου, αναπνευστικές τεχνικές ασκήσεις stretching, ρυθμικά χειροκροτήματα και τραγούδι. Η Γιόγκα Γέλιου ξεκίνησε το 1995 από την Ινδία από τον Ινδό παθολόγο Δρ. Μαντάν Κατάρια και σήμερα έχει γίνει παγκόσμιο κίνημα, καθώς υπάρχουν πάνω από 16.000 κλαμπ γέλιου σε 73 χώρες με περισσότερα από 300.000 μέλη σε όλο τον Κόσμο. «Η αποστολή μας είναι: Υγεία, Ευτυχία και Παγκόσμια Ειρήνη μέσω του Γέλιου. Εάν οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι και υγιείς, θα συντελέσουν στην παγκόσμια ειρήνη, γιατί η εσωτερική ειρήνη επιφέρει και την εξωτερική» αναφέρει στο μήνυμα του για την φετινή παγκόσμια μέρα γέλιου ο εμπνευστής της Γιόγκα Γέλιου Δρ. Κατάρια.

Η Γιόγκα του Γέλιου ασκείται σε σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια, κέντρα ηλικιωμένων, οργανισμούς για άτομα με σωματικές και διανοητικές ειδικές ικανότητες, φυλακές και πολλά άλλα μέρη. Στην Ελλάδα το πρώτο Κλαμπ ιδρύθηκε στην Αίγινα από τις δασκάλες Γιόγκας Γέλιου, την Βασιλική και την Ελένη Σκρέκου, τον Οκτώβρη του 2008. Ακολούθησε το Κλάμπ Γέλιου Αθήνας που από το Μάιο του 2010 πραγματοποιεί ανοιχτές και δωρεάν συναντήσεις εβδομαδιαίως και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί επίσης στα Γιάννενα και την Κρήτη.

Πόσο γέλιο μας χρειάζεται για να είμαστε υγιείς

«Για να φέρουμε τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του γέλιου στο σώμα και το πνεύμα μας, χρειάζεται να γελάμε με ελάχιστη διάρκεια δέκα με δεκαπέντε λεπτά μας λέει η Βασιλική Σκρέκου, ιδρύτρια του κινήματος των Κλαμπ Γέλιου στην Ελλάδα. «Για να ωφελήσουμε την υγεία μας γελώντας, πρέπει να γελάμε δυνατά και βαθιά, κινώντας το διάφραγμα. Ίσως να μην είναι απόλυτα αποδεκτό κοινωνικά το να γελάμε δυνατά και με θόρυβο. Σε μια συνάντηση Γιόγκας Γέλιου όμως, υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο κάποιος μπορεί να γελάσει δυνατά κι εγκάρδια, χωρίς τις κοινωνικές συνέπειες. Αυτή την Κυριακή γελάμε σε πολλές περιοχές της Αθήνας, της Κρήτης και των Ιωαννίνων, εννοείται δωρεάν. Ο ιδρυτής της Γιόγκας Γέλιου το 1998 κατοχύρωσε την παγκόσμια ημέρα γέλιου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μάιου, συνδέοντας το γέλιο με την παγκόσμια ειρήνη».

Οι ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου στο σώμα

Σύμφωνα με τον κύριο Λουπασάκη το γέλιο είναι μια καθαρτήρια οδός για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τη λύτρωση μας, στο σώμα, το νου και το αίσθημα. «Σωματικά όταν γελάμε γίνεται μια γυμναστική η οποία ενεργοποιεί το κυκλοφορικό μας και στο αίμα και στην λέμφο. Ενεργοποιεί την κινητικότητα στο παχύ μας έντερο μέσα από τις κινήσεις του διαφράγματος κι έτσι βοηθάει την καταπολέμηση προβλημάτων όπως κολίτιδες, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδες, αεροφαγία, χώνεψη. Μας προσφέρει ένα καταπληκτικό εσωτερικό μασάζ στη σπλαχνική κοιλότητα. Στην ουσία ξυπνάει ο κοιλιακός μας εγκέφαλος, μέσα στον οποίο βρίσκεται το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το γέλιο επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα με δύο τρόπους: α) Αυξάνει την συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα και β) αυξάνει την συγκέντρωση των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική καταπολέμηση των λοιμώξεων».

Γελώντας έχουμε καλύτερη οξυγόνωση και όταν κάνουμε αέρα στη φωτιά μας ζωντανεύει το σύστημα μας σε όλα τα επίπεδα, αναφέρει ο κ. Λουπασάκης. «Με τη γυμναστική του γέλιου γελάει και η καρδιά μας. Με περίπου 100 γέλια, δημιουργούμε στον οργανισμό μας αποτελέσματα, ανάλογα με δέκα λεπτά αεροβικής άσκησης. Όταν γελάμε, 400 εκατομμύρια πνευμονικές κυψελίδες μπαίνουν σε λειτουργία, δηλαδή 3 φορές περισσότερες σε σχέση με αυτές που ενεργοποιούνται όταν αναπνέουμε συνήθως. Το γέλιο αναζωογονεί επίσης το πάγκρεας με συνέπεια την καλύτερη λειτουργία του»

Τα οφέλη του γέλιου στην ψυχή

Το μεγάλο πανηγύρι όπως εξηγεί ο κ. Λουπασάκης γίνεται μέσα στο βιοχημικό περιβάλλον του οργανισμού μας, όπου συμβαίνουν εκπληκτικές αλλαγές. «Με το γέλιο ξυπνάνε τα ενδογενή οποιοειδή (ενδορφίνες, εγκεφαλίνες) και τα ενδογενή κανναβινοειδή. Ουσίες με εξαιρετικά παυσίπονη, ηρεμιστική και ευφορική δράση. Δηλαδή μας φτιάχνει το κέφι και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους. Η καταλυτική δράση του γέλιου απελευθερώνει τους χυμούς της ζωής. Όπως έλεγτε κι ο Δημόκριτος ζωή χωρίς γιορτή δεν αξίζει».

 

πηγη thetoc.gr

 

 

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.