Στον έρωτα η εμφάνιση δεν έχει σημασία: Δες γιατί

 

Μία από τις ατάκες για την αγάπη που μου άρεσε πολύ είναι αυτή ενός νέου εικοσιπέντε χρόνων που είπε: «Όταν αγαπάς βλέπεις πιο πέρα από την εμφάνιση στον έρωτα, οι κανόνες της αισθητικής χάνουν την αξία τους.

Κείμενο του συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάι

Ο Welwood λέει πως η πραγματική αγόπη υπάρχει όταν αγαπάμε γι αυτό που ξέρουμε πως ο άλλος μπορεί να φτάσει τον να αγαπάμε μόνο γι’ αυτό που είναι. Νομίζω πως ο έρωτας και η αγάπη είναι καταστάσεις που εναλλάσσονται σε μια σχέση. Στην αρχή, κατά γενικό κανόνα, υπάρχει μια περίοδος πάθους που μπερδεύετε πολύ με αυτό που εγώ φαντάζομαι και προβάλλω σε αυτόν τον άνθρωπο.

Τότε, τοποθετώ τον ιδανικό για μένα άντρα ή γυνακα στον άνθρωπο που έχω απέναντι μου.

Ο έρωτας είναι μια σχέση με τον ίδιο μου τον εαυτό, ακόμα κι αν διαλέγω κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για να προβάλλω αυτό που νιώθω. Και τότε θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: γιατί διαλέγω αυτόν τον άνθρωπο; Τι συμβαίνει όταν, μετά από ένα χρονικό διάστημα, ο άλλος αρχίσει να δείχνει πώς είναι πραγματικά και αυτό δεν συμπίπτει με το ιδανικό μου;

Τότε αρχίζουν οι συγκρούσεις. Αυτός δεν είναι όπως εγω είχα πιστέψει. Το δίλημμα που τίθεται εδώ είναι αν θα μπορέσω να αγαπήσω αυτόν που βλέπω ή θα μείνω προσκολλημενη στον ιδανικό μου άντρα.

Η αγάπη μπορεί να αρχίσει με την επίλυση αυτού του διλήμματος, όταν τον βλέπω και συνειδητοποιώ πως τον αγαπώ οπως ακριβώς είναι. Μάλιστα, μπορώ να φτάσω να αγαπώ ως και χα ρακτηριστικά του που δεν μ’ αρέσουν, γιατί είναι δικά του και τον αποδέχομαι όπως είναι.

Νομίζω πως οι σχέσεις περνούν από στιγμές έρωτα, σ τιγμές αγάπης, στιγμές μίσους… Στην πραγματικότητα, αγάπη και μίσος βρίσκονται πολύ κοντά. Ποτέ δεν μισούμε κάποιον τόσο, όοο αυ τόν που αγαπάμε. Όπως μου είπε ο γιος μου τις προαλλες κατά τη διάρκεια μίας κρίσης οργής: «Σε μισαγαπώ» (είχε θελήσει να πει σε μισώ, αλλά του ξέφυγε η αγάπη).

Είναι υγιές να αποδεχτούμε πως έτσι έχουν τα πράγματα. Ταξιδεύουμε στη σχέση, η οποία στην πραγματικότητα αντέχει, αν δείχνουμε ποιοι είμαστε, αν έχουμε συνείδηση του τι μας συμβαίνει αν δεν το αρνούμαστε ή κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα.

«Συνείδηση» είναι η μεγάλη λέξη. Ας έχουμε συνείδηση του τι μας συμβαίνει κι ας παραδοθούμε σε αυτό. Έτσι φροντίζουμε και χτίζουμε τη σχέση.

Η λύση είναι πάντα η ίδια: συνείδηση, αυτοσυγκέντρωση. Μόνο αν έχω επαφή με τον εαυτό μου μπορώ να χειριστώ δύσκολες καταστάσεις.

Πολύς κόσμος ζει χωρίς πραγματική επαφή με τον εαυτό του, γεμάτος μόνο με αυτά που σκέφτεται και χωρίς να έχει ιδέα για το τι πραγματικά αισθάνεται. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ δύσκολο να αφεθείς στον έρωτα. Για να αγαπάς, είναι απολύτως απαραίτητο να τολμάς να κοιτάς προς τα μέσα.

Έτσι, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύγκρουση, μπορώ να κοιτάζω μέσα μου, να διατηρώ επαφή και να είμαι ο εαυτός μου.

Αν δεν δείξω τον πραγματικό μου εαυτό, κανείς δεν μπορεί να με αγαπήσει.

Εν πάση περιπτώσει, θα αγαπήσουν τη μεταμφίεσή μου, όπως λες κι εσύ, κι αυτό δε μου χρησιμεύει οι τίποτα.

Απόσπασμα από το βιβλίο Να βλέπεις στον Έρωτα, ευχαριστούμε τις εκδόσεις Όπερα για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

πηγη boro.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.