«Σαρώνουν» τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά στη Ελλαδα!

 

«Σαρώνουν» τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά στη χώρα μας, αποτελώντας την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνέχισε και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γιατροί του Ιδρύματος ενημέρωσαν τους πολίτες, τσέκαραν την αρτηριακή τους πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και προσδιόρισαν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, κι όλα αυτά δωρεάν.

Στα 9 χρόνια που διεξάγονται τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. εξετάστηκαν 58.000 ενήλικες και διαπιστώθηκαν τα εξής:

– 50% με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl),

– 25% Υπερτασικοί,

– 9% Διαβητικοί,

– 42% Υπέρβαροι,

– 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές,

– Έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, συνήθης αιτία εγκεφαλικού,

– 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής, όταν ξεκινά τη θεραπεία, παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών,

– 62,1% των ασθενών γνωρίζει ότι έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης,

– Εξ’ αυτών μόνο το 57,6% έκανε κάποια ενέργεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα,

– Περίπου 3% έχει παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής ενώ στους ηλικιωμένους (κάτω των 75 ετών) το ποσοστό ήταν μικρότερο του 10%.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών, που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή (από 38% το 2011 σε 55% το 2012 και 70% το 2013).

Πηγή: neadiatrofis.gr

 

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.