Σακχαρώδης διαβήτης στην παιδική ηλικία

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Στις μέρες μας,το νόσημα αυτό εμφανίζεται όλο και πιο συχνά όχι μόνο τόσο στους ενήλικες, αλλά και στα παιδιά.

Στο παρόν άρθρο θα πραγματευτούμε κάποια στοιχεία που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά.

Η γλυκόζη αποτελεί το κύριο ενεργειακό καύσιμο του σώματος, στη μορφή της οποίας μετατρέπονται μέσω της πέψης όλοι οι προσλαμβανόμενοι από την τροφήυδατάνθρακες.Αφού μεταφερθεί στο αίμα, για να μπορέσει η γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα και να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, είναι απαραίτητη μια ορμόνη, η ινσουλίνη, η οποία φυσιολογικά εκκρίνεται από το πάγκρεας μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε δύο βασικούς τύπους: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 προκύπτει όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ οσακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 προκύπτει όταν η παραγόμενη ινσουλίνη δε δρα αποτελεσματικά. Και στις δύο περιπτώσεις η γλυκόζη που προσλαμβάνεται μέσω της τροφής δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού και κατά συνέπεια, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Παρότι η αιτιολογία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν είναι πλήρως γνωστή, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ένα αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή ότι οφείλεται στην καταστροφή συγκεκριμένων κυττάρων του παγκρέατος από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε παχύσαρκα παιδιά, τα οποία σε ποσοστό 80% έχουν συνήθως έναν γονέα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών που νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται παγκοσμίως περίπου σε 440.000 και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται κατά προσέγγιση 70.000 νέες περιπτώσεις. Μέχρι πρόσφατα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 θεωρούνταν ο μόνος τύπος διαβήτη που εμφανίζεται στα παιδιά, καθώς μόνο το 1-2% αυτών εμφάνιζε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Εντούτοις, τις τελευταίες δύο δεκαετίες φαίνεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, παρόλο που θεωρούνταν ασθένεια που εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών, διαγιγνώσκεται πια και στα παιδιά, και μάλιστα με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των παιδιών που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στις μέρες μας ανέρχεται στο 8-45% αυτών. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 διαγιγνώσκεται στα παιδιά σε ηλικία περίπου από 6 μηνών μέχρι και 20 ετών, δηλαδή μέχρι και κατά τα πρώτα στάδια της ενήλικης ζωής, ενώ τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 διαγιγνώσκονται συνήθως σε ηλικία άνω των 10 ετών, όταν βρίσκονται στη μέση ή στην όψιμη εφηβεία. Μάλιστα, όσο αυξάνεται η συχνότητα του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στα παιδιά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αναμένεται να εμφανίζεται σε όλο και μικρότερη ηλικία, ακόμα και πριν την εφηβεία.

Στα κλασσικά συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά περιλαμβάνονται ηαυξημένη όρεξη, η αυξημένη δίψα, η συχνή και μεγάλη σε ποσότητα ούρηση, καθώς και η αναστολή της σωματικής τους ανάπτυξης (στους ενήλικες παρατηρείται αντιστοίχως απώλεια βάρους), λόγω αδυναμίας αξιοποίησης της γλυκόζης.Ωστόσο,στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και σοβαράκαι εμφανίζονται συνήθως απότομα. Αντιθέτως, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εξελίσσεται συνήθως πιο αργά και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να μην έχει εμφανή συμπτώματα. Η ύπαρξη των παραπάνω συμπτωμάτων, σε συνδυασμό με τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, συνιστούν τα κύρια κριτήρια για τη διάγνωση της νόσου τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (Πίνακας 1).

Πηγη: logodiatrofis.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.