Πώς μπορώ να φυλάγομαι από τους κακούς λογισμούς

 

Ιερομονάχου Ραφαήλ Νόικα

Ερώτηση: Πάτερ Ραφαήλ, πώς μπορώ να φυλάγομαι από τους κακούς λογισμούς που μου έρχονται στον νου;

Απάντηση: Δεν μπορείς να φυλάγεσαι! Όλα αυτά που αποκαλούμε εντολές του Θεού, όλα όσα μας φαίνονται φοβερά δύσκολα, δεν είναι απλώς δύσκολα: είναι αδύνατα!

Όταν αισθάνεσαι απελπισμένος, όταν φτάνεις στο σημείο να πεις: «Θα μπορέσω άραγε κάποτε εγώ να πετύχω το τάδε;», η φύση σου ομολογεί ότι εκείνο το τάδε δεν είναι δικό μας, δεν ανήκει στη βιολογική μας φύση. Όμως, από τον Θεό να μην περιμένετε κάτι λιγότερο από εκείνο που πραγματικά είναι αδύνατο! Ο Θεός μόνο στα αδύνατα εργάζεται, διότι αυτά που μας είναι δυνατά μπορούμε να τα κάνουμε και εμείς. Δεν θα σου ανακατέψει ο Θεός τον τραχανά! Όταν όμως πρόκειται για τις εντολές του Θεού, τότε μόνο το Πνεύμα του Θεού μπορεί να τις εργαστεί μέσα σου.

Θέλεις να προφυλάγεσαι από τους λογισμούς; Ο Θεός θα σε βοηθήσει, αλλά κάνε και εσύ κάτι: όσες φορές βλέπεις ότι έρχεται ένας κακός λογισμός στον νου σου, πες: «Ω, Θεέ μου, κοίτα τι έχω μέσα μου!». Και αν έχεις κάποια απορία και αμφιβολία, ρώτα τον Θεό: «Γιατί είναι αυτός ο λογισμός αμαρτωλός;» Ζήτα λοιπόν από τον Κύριο. Δέσου και λύσου αοράτως, κατά το πνεύμα. Θέλεις να μάθεις πώς να μην ξανακάνεις αμαρτία; Προσευχήσου στον Κύριο: «Πώς να μην το ξανακάνω;» Ζήτα από τον Κύριο θωράκιση, για να μην ξαναπέσεις σε αμαρτία.

Πάντοτε να συνεργάζεσαι με τον Κύριο. Ο Θεός, γνωρίζοντας ότι δίνει εντολές που είναι αδύνατο στον άνθρωπο να τις εφαρμόσει (τελείως αδύνατο, θα έλεγα), ο Θεός λοιπόν, δεν περιμένει να τις πραγματοποιήσω· περιμένει ώστε, βλέποντας να μην είμαι αυτό που θα έπρεπε να είμαι, να πω: «Θεέ μου, κάνε Εσύ κάτι! Φέρε με Εσύ στην οδό Σου!» Λέει ο Κύριος: «Καί καθώς είπον τοις Ίουδαίοις ότι όπου υπάγω εγώ, υμείς ού δύνασθε έλθείν καί ύμίν λέγω άρτι». Και αν το λέει ο Χριστός στους αποστόλους, σκεφτείτε πόσο περισσότερο ισχύει για μας. «Ού δύνασθε έλθείν»! Δεν μπορείτε! Κατόπιν όμως προσθέτει στον Πέτρο: «ύστερον δε ακολουθήσεις μοι». Πότε ύστερα· Μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος. Αυτή η κάθοδος να γίνει και σ’ εσένα, αδελφέ ή αδελφή που έκανες την ερώτηση, και σε όλους σας! Συνδεθείτε με τον δορυφόρο «Κύριε!»

Από το βιβλίο
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

πηγη  olasthnforaa.blogspot.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.