Ποιοι τύποι ανθρώπων το παρακάνουν με το φαγητό

 

Επικεντρωθήκατε πολύ στο μεταβολισμό σας, κάνατε δίαιτα και γυμναστική, αλλά αποτέλεσμα δεν είδατε. Μήπως τελικά για την ροπή σας στην υπερφαγία φταίει η προσωπικότητά σας;

Σύμφωνα με μια έρευνα ελβετών επιστημόνων, οι εξωστρεφείς, οι νευρωτικοί και οι ανοργάνωτοι είναι πιο πιθανό να καταλήγουν στην υπερφαγία. Αντίθετα, όσοι είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και ευσυνείδητοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να το παρακάνουν με το φαγητό, επιλέγοντας σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας συγκέντρωσε 1.000 απαντήσεις σε τρία ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, τις διατροφικές επιλογές και την προσωπικότητα των συμμετεχόντων.

Το τελευταίο ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσδιορίσει τις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας: την ειλικρίνεια, την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, την τερπνότητα και τον νευρωτισμό.

«Διαπιστώσαμε ότι η προσωπικότητα ενός ατόμου καθορίζει το γιατί και το τι επιλέγει να τρώει» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Carmen Keller. «Η έλλειψη ευσυνειδησίας κάνει τους ανθρώπους να τρώνε παρορμητικά και να χάνουν τον αυτοέλεγχό τους στη θέα δελεαστικών, εύγευστων και μυρωδάτων φαγητών».

Η ίδια ανέφερε ακόμη, ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν πολλά φαγητά υψηλής θερμιδικής αξίας για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους.

Ακόμη, οι εξωστρεφείς μπορεί να τρώνε λιπαρά φαγητά και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, επειδή τείνουν να τρώνε συχνά με άλλους ανθρώπους στο πλαίσιο κοινωνικών συναναστροφών.
Όσοι είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και σαλάτες και τείνουν να τρώνε λιγότερο συχνά κρέας.

Πηγή

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.