Πάνω από 80% του πληθυσμού δεν μασάει καλά την τροφή του! Δείτε τις συνέπειες! ! !

Ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε ενήλικες και παιδιά κι έχει την αφετηρία του στην παιδική ηλικία. Πάνω από80% του πληθυσμού δεν μασάει καλά την τροφή του.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από Κινέζους επιστήμονες όσοι μασούν αργά παίρνουν λιγότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα μασώντας 40 φορές αντί για τις 15 που συμβαίνει συνήθως προσλαμβάνει ο οργανισμός μας 12% περίπου λιγότερες θερμίδες. Από την ίδια μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μασώντας την τροφή μας περισσότερο τρώμε και λιγότερο γιατί ρυθμίζεται η γλυκόζη στο αίμα και συγκεκριμένα:
Στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα κέντρο μάσησης, που συνδέεται με αυτό του κορεσμού. Όσο καλύτερα μασάμε το φαγητό μας, τόσο ακριβέστερα πληροφορείται ο εγκέφαλός μας για το είδος και την ποιότητα της τροφής μας. Παράλληλα, λαμβάνει γρηγορότερα το μήνυμα του κορεσμού, πριν προλάβουμε να φάμε υπερβολικά.
Φυσικά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις θερμίδες και στο βάρος τα οφέλη για την υγεία μας με το να μασάμε καλά την τροφή μας είναι πολλαπλά.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα;
Κατά πρώτον η μάσηση της τροφής διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία τηςπέψης.
Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φρούτα και ωμά λαχανικά, η μάσηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σωστότερη, αφού τα θρεπτικά συστατικά των συγκεκριμένων τροφών περικλείονται από άπεπτες μεμβράνες κυτταρίνης, οι οποίες θα πρέπει να σπάσουν, ώστε να είναι δυνατή η χρήση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Όταν μασάμε αρκετά την τροφή, καταλήγει στο στομάχι σε τέτοια μορφή, που χωνεύεται ευκολότερα χωρίς να επιβαρύνει το πεπτικό μας σύστημα. Επίσης, πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η βήτα καροτίνη, απορροφώνται καλύτερα.

Γενικά, όταν η τροφή αλέθεται σε λεπτά σωματίδια με την σωστή μάσηση εμποδίζει τον τραυματισμό του γαστρικού σωλήνα και διευκολύνει την προώθηση της τροφής από τοστομάχι στο λεπτό έντερο και από εκεί σε όλα τα επόμενα διαδοχικά τμήματα.

Συνδέεται βέβαια και με την ανάπτυξη των οστών του προσώπου. Αρκετά παιδιά (γύρων στο 40%) παρουσιάζουν ανωμαλίες στην ανάπτυξη του προσώπου και ειδικά στο σχηματισμό των δοντιών. Η κακή μάσηση (ανεπαρκής) προκαλεί κάποιες από αυτές τις ανωμαλίες όπως στραβά δόντια ή κλίση της γνάθου ενώ η σωστή μάσηση επιτρέπει στα δόντια να φυτρώσουν στη σωστή θέση. Άλλωστε η ανάπτυξη των οστών, οι κινήσεις της γλώσσας, η μάσηση, η κατάποση, η φωνή είναι λειτουργίες που συνδέονται μεταξύ τους.

Προστατεύουμε τα δόντια μας, προστατεύοντας τα ούλα μας μασώντας αργά γιατί ο ιστός καταστρέφεται πολύ πιο γρήγορα αν δεν μασάμε την τροφή.

Ακόμη και οι τροφικές αλλεργίες βρέθηκε ότι μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό του βλεννογόνου του γαστρεντερικού συστήματος από μεγάλα και άπεπτα μακρομόρια τροφής (π.χ. πρωτεΐνες), ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς μάσησης της τροφής.

Με λίγα λόγια τι πρέπει να μάθουμε από μικροί να κάνουμε σωστά σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας; να …μασάμε…σωστά!

ΠΗΓΗ http://proionta-tis-fisis.com/

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.