Οι κρυφοί κίνδυνοι του αλατιού στη διατροφή μας

 

Το αλάτι αποτελεί ένα τρόφιμο που όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες έχει σχετιστεί με… σημαντικά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, η κατανάλωση αλμυρών σνακ μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις για διάφορα όργανα του σώματός μας ακόμα και αν δεν αυξάνει την πίεσή μας. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατευθυντήριες γραμμές για την κατάταξη κάποιου με βάση το αν είναι ευαίσθητος στο αλάτι ή όχι.

Ωστόσο, αν η αρτηριακή του πίεση αυξηθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οπού καταναλώνει αλμυρά σνακ ή μειωθεί όταν δεν καταναλώνει, τότε αυτό το άτομο θεωρείται ευαίσθητο στο αλάτι.

Αντίθετα αν δεν υπάρχει αλλαγή στην αρτηριακή πίεση με περιορισμό του νατρίου τότε θεωρείται ¨ανθεκτικό¨ στο αλάτι. Ακόμα όμως και αν κάποιος θεωρείται ανθεκτικός στο αλάτι, υπάρχουν στοιχεία για δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος του. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί μειωμένη λειτουργικότητα του αγγειακού ενδοθηλίου, καθώς επίσης και υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Επιπλέον στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου (συστατικού του αλατιού) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη νεφρική λειτουργία. Αναφορές επίσης δείχνουν ότι το χρόνια αυξημένο νάτριο στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και νευρώνες του εγκεφάλου μας.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε ότι περίπου το 70% του νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων που ίσως να μην σκεφτόμαστε όπως είναι το ψωμί, τα κράκερς, τα μπισκότα κ.α.

Επιπλέον στα τρόφιμα των εστιατορίων και στο φαγητό τύπου delivery και fast food συνήθως περιέχεται πολύ περισσότερο αλάτι από τα πιάτα που παρασκευάζουμε στο σπίτι μας.

πηγη http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.