Ξέχνα όσα ήξερες για τις πλαστικές σακούλες! Τί αλλάζει μετά από οδηγία της ΕΕ;

 

Τουλάχιστον τρεις φορές λιγότερες πλαστικές σακούλες καλείται να χρησιμοποιεί η Ευρώπη σύμφωνα με «ιστορική» οδηγία που ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, οι χώρες-μέλη θα πρέπει είτε να επιβάλλουν χρέωση στις σακούλες είτε να εφαρμόσουν άλλα αποθαρρυντικά μέτρα. Το κείμενο της συμφωνίας είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο από τις χώρες-μέλη και εγκρίνεται τώρα από το Ευρωκοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση.

Το 2010, κάθε πολίτης της ΕΕ χρησιμοποίησε κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια χρονιά, περισσότερα από 8 δισ. σακούλες στην ΕΕ κατέληξαν στα σκουπίδια έπειτα από μία μόνο χρήση.
Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες στη θάλασσα, όπου οι σακούλες σκοτώνουν χελώνες, πουλιά και κήτη.

Ωστόσο, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα δίνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ δύο επιλογές:

1)Nα λάβουν μέτρα ώστε η μέση ετήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025
2)Να επιβάλλουν χρέωση στις πλαστικές σακούλες από τα τέλη του 2018.

 

πηγη athensmagazine.gr

 

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.