Μοναστήρι Παναγίας Κύκκου στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, το πλουσιότερο και πιο γαλαντόμο από τα 50 περίπου μοναστήρια της Κύπρου, βρίσκεται στην περιοχή της Μαραθάσας.

Είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού Τρόοδος, σε υψόμετρο 1318 μέτρων.

Αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο, το μοναστήρι κατέχει μια από τις τρεις σπουδαιότερες εικόνες που αποδίδονται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, σκεπασμένη με ασημένιο κάλυμμα, είναι μέσα σε μια θήκη και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού. Η ιερά εικόνα είναι γνωστή και ως Παναγία η Ελεούσα. Το σεβάσμιο πρόσωπό Της είναι σκεπασμένο και ποτέ δεν αποκαλύπτεται.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Κύκκου ιδρύθηκε μεταξύ του 11ου αιώνα και της αρχής του 12ου, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλέξιου του Κομνηνού (1081-1118 μ.Χ). Δυστυχώς το μοναστήρι κάηκε αρκετές φορές και δεν έμεινε τίποτα από το αυθεντικό κτίσμα. Ευλογημένος με τη θεία Χάρη, ο Κύπριος ερημίτης Ησαΐας με θαύμα θεράπευσε την κόρη του αυτοκράτορα από μια ανίατη αρρώστια. Για ανταμοιβή, σύμφωνα με θεϊκό θέλημα, ζήτησε την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου που φυλαγόταν στον παλάτι του Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και λυπήθηκε στην προοπτική της απώλειας του πολυτίμου θησαυρού του, ο αυτοκράτορας την έστειλε στην Κύπρο με τις ανάλογες τιμές μαζί με τα χρήματα για να πληρώσει την ανέγερση ενός μοναστηριού όπου θα φυλασσόταν το κειμήλιο.

Ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας, μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, υπηρέτησε εδώ σαν μοναχός. Κατόπιν επιθυμίας του, θάφτηκε στην κορυφή του «Θρονιού της Παναγίας», 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του μοναστηριού, όπου υπάρχει και η επιβλητική του προτομή.

Το μοναστήρι του Κύκκου έχει χιλιάδες επισκέπτες-προσκυνητές, που συρρέουν όλο τον χρόνο στο βουνό για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, τα πολλά ιερά λείψανα αγίων που βρίσκονται σε ξεχωριστή αίθουσα δίπλα στο Καθολικό της μονής, καθώς και τον τάφο του Μακαρίου.

Παράλληλα, το μοναστήρι έχει αναπτύξει πλούσια πνευματική και πολιτιστική δράση, με κύριο μέσο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιεράς Μονής Κύκκου “Αρχάγγελος”. Ξεχωρίζει το θαυμάσιο Μουσείο της μονής, το Κέντρο Μελετών και το Κέντρο Θησαυρού Κυπριακής Ελληνικής. Στο εντυπωσιακό Μουσείο εκτίθενται ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια.

Επίσης, το μοναστήρι του Κύκκου έχει 5 μετόχια σε όλη την Κύπρο και έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση στο νησί.

Η Ιερά Μονή Κύκκου πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Παναγίας) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Παναγίας). Ηγούμενος της μονής είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

Τηλ. μονής: (+357) 22942736 και 22942435

Ιστοσελίδα μονής: http://www.kykkos.org.cy/

Πηγές κειμένου: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, odyssey.com.cy

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.