Τι χρειαζόμαστε:
- 125 γρ. (1/4 πακέτου) μακαρόνια σπαγγέτι Νο10
- 6 αυγά
- 1 λίτρο γάλα
- 400 γρ. φέτα
Υλικά για τη ζύμη
- 4,5 κούπες του τσαγιού (όχι κούπα του νεσκαφε) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 κούπα του τσαγιού νερό
- ¾ φλυτζανιού του καφέ λάδι
- 0,5 κουταλιά της σούπας αλάτι
Πώς το κάνουμε:

3) Βάζουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια στην άδεια κατσαρόλα και προσθέτουμε ένα λίτρο παγωμένο γάλα. Βάζουμε τη κατσαρόλα στην άκρη χωρίς φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη και να ανοίξουμε τα φύλλα για τη πίτα.

4) Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα λεκανάκι τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.

6) Στη συνέχεια ρίχνουμε με το ένα χερι το νερό σιγά σιγά και με το άλλο χέρι ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι εως ότου σχηματιστεί η ζύμη μας. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια όχι πολλή σφυχτή ούτε μαλακή ζύμη.

9) Παίρνουμε τη μια μικρή μπαλίτσα για να ανοίξουμε το πρώτο μας φύλλο. Χρησιμοποιούμε για πλάστη ένα λείο σκουπόξυλο (το έχουμε για πλάστη γιατί δε κολλάει η ζύμη επάνω του).

10) Κατα τη διάρκεια του ανοίγματος του φύλλου σκορπάμε αλευράκι πάνω στο φύλλο για να ανοίγει καλύτερα.

11) Το μυστικό είναι για να ανοίξουμε ένα μεγάλο στρογγυλό και λεπτό φύλλο να κάνουμε το εξής: καθώς ανοίγουμε το φύλλο να διπλώνουμε όλο το φύλλο πάνω στο πλάστη

13) Ανοίγουμε τη μεγάλη μπαλίτσα σε φύλλο λίγο πιο χοντρό σε σχέση με πριν και διαμέτρο 60 εκατοστών. Το φύλλο αυτό θα είναι η βάση της πίτας μας και πρεπει να είναι πιο μεγάλο για να βγαίνει έξω απο το ταψί. Ανοίγουμε και τις άλλες δυο μπαλίτσες σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 40 εκατοστών.

14) Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο δε θα κολλήσουν μεταξύ τους εως ότου τα βάλουμε αργότερα στο ταψί.

16) και τοποθετούμε μέσα το μεγάλο φύλλο. Ανάβουμε το φούρνο για ενα τέταρτο στο 200 C και στο “πανω-κάτω” να προθερμαίνεται.

17) Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε και τη γέμιση. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα με το γάλα και τα μακαρόνια τη φέτα

19) Στη συνέχεια σε μια λεκανίτσα χτυπάμε ολόκληρα τα αυγά για 3 λεπτά (ρίχνουμε και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι εαν η φέτα μας δεν είναι αλμυρή). Ρίχνουμε τα χτυπιμένα αυγά στη κατσαρόλα τα ανακατεύουμε όλα μαζί και η γεμισή μας είναι έτοιμη.

20) Επιστρέφουμε στο ταψί και ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης πάνω στο μεγάλο φύλλο. Βοηθάμε με τα χέρια μας να πάει παντού η γέμιση (φέτα και μακαρόνια) και γέρνουμε τη κατσαρόλα να πέσει και το 1/3 απο τα ζουμιά της κατσαρόλας.

22) Επαναλαμβάνουμε με 1/3 γέμιση και 1/3 ζουμιά ξανά φύλλο και τη τελευταία γέμιση και απο το υπόλοιπο ζουμί κρατάμε λίγο για να το ρίξουμε στο τελευταίο φύλλο. Στη συνέχεια τοποθετούμε το τελευταίο μικρό φύλλο που έχουμε ανοίξει, ρίχνουμε το τελευταίο λίγο ζουμί της γέμισης που είχαμε κρατήσει και μπόλικο λάδι.

24) Τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνου το ταψί και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 230 C και ψήνουμε για 25 λεπτά έως ότου σφύξει το γάλα.
πηγη sintagespareas.gr
Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.
Λίγα μυστικά ακόμα
Καλή σας όρεξη με ένα παραδοσιακό πιάτο κατάλληλο για τη Κυριακή οπου υπάρχει λίγο παρα πάνω χρόνος να βρισκόμαστε στη κουζίνα μας!
Σημείωση: το φύλλο της μακαρονόπιτας έτσι όπως το ανοίγουμε μπορεί να χρησιμοποιήθει για όλα τα είδη χορτόπιτων (π.χ σπανακόπιτας) για να μην αγοράζουμε σφολιάτες και έτοιμες ζύμες.
Η συνταγή είναι συνταγή της πεθεράς μου και είναι πεντανόστιμη για όσους τη δοκιμάσετε. Με τη βοήθεια της πεθεράς μου έμαθα και εγώ να ανοίγω παραδοσιακό φύλλο. Αξίζει να κάνετε την απόπειρα όσοι δε ξέρετε μέσα απο τις φωτογραφίες μας δεν είναι κάτι το δύσκολο τελικά.