Λαβυρινθίτιδα του αυτιού: Αίτια & συμπτώματα!

 

Η λαβυρινθίτιδα είναι μια διαταραχή του έσω ωτός. Τα δύο αιθουσαία νεύρα του έσω ωτός αποστέλλουν πληροφορίες στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του κεφαλιού. Όταν σε ένα από τα δύο αυτά νεύρα εκδηλώνεται φλεγμονή, προκύπτει η λαβυρινθίτιδα.

inner ear

Η λαβυρινθίτιδα αντιμετωπίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση εντός δύο εβδομάδων και αναρρώνουν πλήρως σε έναν με δύο μήνες.

Τα συμπτώματα της λαβυρινθίτιδα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να είναι αρκετά έντονα για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια, αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν. Μπορεί ο ασθενής να αντιμετωπίσει έξαρση των συμπτωμάτων εάν κουνήσει το κεφάλι του απότομα. Η λαβυρινθίτιδα δεν προκαλεί πόνο.

Τυπικά συμπτώματα της λαβυρινθίτιδας είναι:

– η ζαλάδα

– ο ίλιγγος

– η απώλεια ισορροπίας

– η ναυτία και η τάση προς έμετο

– οι εμβοές (βουητό στα αυτιά)

– αδυναμία αντίληψης ήχων υψηλής συχνότητας από το ένα αυτί

– δυσκολία εστίασης των ματιών

Πολύ σπάνια, η λαβυρινθίτιδα προκαλεί μόνιμη απώλεια της ακοής.

Η λαβυρινθίτιδα πλήττει άτομα κάθε ηλικίας. Βασικά αίτια εκδήλωσης της πάθησης είναι τα εξής:

– αναπνευστικής ασθένειες (όπως βρογχίτιδα)

– λοίμωξη του έσω ωτός από ιό

– λοίμωξη του στομάχου από ιό

– λοίμωξη από ερπητοϊούς

– βακτηριακή λοίμωξη

Πηγή: onmed.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.