Επικίνδυνη η πώληση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, προειδοποιούν οι γιατροί ! ! !

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ φαρμακοποιών και γιατρών για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ευρείας χρήσης.(02 Απρ. 2013-http://health.in.gr)

Επικίνδυνη η πώληση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, προειδοποιούν οι γιατροί

Την παρέμβαση του υπουργού υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ζητά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) για την προστασία της δημόσιας υγείας, από τους κινδύνους που εγκυμονεί η προώθηση φαρμάκων από τα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή.Αφορμή για την αντίδραση των γιατρών στάθηκε η πρόσφατη υπογραφήΣυμφωνίας Αρχών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε ένα υψηλό επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ).Η συμφωνία επικεντρώνεται στη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) αποκλειστικά και μόνο μέσω των δικτύων των φαρμακείων, και αποτελεί απάντηση στις πληροφορίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας για διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων και από άλλα σημεία διανομής (π.χ. ηλεκτρονικά φαρμακεία, σούπερ μάρκετ κ.α.).

Οι γιατροί ωστόσο κατηγορούν τον ΠΦΣ και τον ΕΦΕΧ ότι μέσω της συμφωνίας αρχών που υπέγραψαν επιχειρούν να μετατρέψουν τους εαυτούς τους σε αυτοδίδακτους θεραπευτές και συγχρόνως εμπόρους φαρμακευτικών ουσιών δυνητικά επικίνδυνων για την δημόσια υγεία, αν δεν δοθούν με την κατάλληλη ένδειξη και την σωστή δοσολογία.

«Δίχως αίσθημα ευθύνης επιχειρούν να γυρίσουν τους Έλληνες πολλά χρόνια πίσω με μοναδικό σκοπό την αύξηση του επιχειρηματικού τους κέρδους παραβλέποντας τις τραγικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην δημόσια υγεία και την ελληνική οικονομία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 2 εκατ. περιστατικά σοβαρών παρενεργειών από φάρμακα, ενώ ετησίως σημειώνονται ακόμη και θάνατοι από επιπλοκές που προέρχονται από τη λήψη φαρμάκων. Με βάση μάλιστα τις τελευταίες έρευνες, ορισμένα από τα πιο συχνά χορηγούμενα σκευάσματα χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να είναι και μοιραία για τη ζωή των ασθενών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Καλεί λοιπόν τον υπουργό Υγείας να επιβάλλει τη διεθνής πρακτική και να απαγορεύσει άμεσα την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να αντιδράσει άμεσα, όπως επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας.

Τέλος, οι γιατροί επισημαίνουν ότι, σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου δεν επιτρέπεται η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, ακόμα και αν αυτά είναι ευρείας χρήσης, κανένα φάρμακο, ακόμη και μη συνταγογραφούμενο, δεν πρέπει να δίδεται χωρίς ιατρική εξέταση και συνταγή.

Προτείνουν δε ως άμεσο τρόπο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, με τεράστιο όφελος στα δημόσια οικονομικά, την κατάργηση των μεσαζόντων στην αλυσίδα του φαρμάκου και τη χορήγηση ακόμα και των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. εκεί που πραγματικά χρειάζεται.

ΠΗΓΗ health.in.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.