Δωρεάν σπίτια σε 13 περιοχές της χώρας απο τον ΟΑΕΔ! !

 

Δωρεάν σπίτια σε 13 περιοχές της χώρας απο τον ΟΑΕΔ

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ Βρούτσης υπέγραψε σήμερα τις αποφάσεις για την έναρξη των αιτήσεων στο ΟΑΕΔ απο δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια για την χορήγηση δωρεάν κατοικιών του πρώην ΟΕΚ σε 13 περιοχές της χώρας μετά απο κλήρωση.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στον ΟΑΕΔ ξεκινά από 1 Φεβρουαρίου 2015 και θα διαρκέσει εως τις 15 Μαρτίου 2015.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

* Όλοι οι εργατοϋπάλληλοι που συνδέονται με τους εργοδότες τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι ασφαλισμένοι σε οποιοδήποτε Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης μισθωτών και από τις αμοιβές τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ, εφόσον εργάζονται ή κατοικούν στον Καλλικρατικό Δήμο που θα γίνει η κλήρωση.
* Οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ από τις αμοιβές των οποίων παρακρατούνται εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ και κατοικούν ή εργάζονται στο δήμο που γίνεται η κλήρωση.

Οι κατοικίες ανα περιοχή:

Κλήρωση (9) κατοικιών στο Δήμο Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας

Κλήρωση (8) κατοικιών στα Ιωάννινα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων

Κλήρωση (12) κατοικιών στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας

Κλήρωση (8) κατοικιών στην Κατερίνη, Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Κλήρωση (8) κατοικιών στο Κιάτο του Δήμου Σικυωνίων, Περιφ. Ενότητας Κορινθίας

Κλήρωση (4) κατοικιών στην Χαλκίδα, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας

Κλήρωση (12) κατοικιών στην Τρίπολη, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας

Κλήρωση (2) κατοικιών στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, Περιφ. Ενότητας Κυκλάδων

Κλήρωση (4) κατοικιών στον Πολίχνιτο Δήμου Λέσβου, Περιφ. Ενότητας Λέσβου

Κλήρωση (5) κατοικιών στην Ορεστιάδα, Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

Κλήρωση (16) κατοικιών στο Δήμο Μαρωνείας, Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης

Κλήρωση (12) κατοικιών στο Λέχοβο Δήμου Αμυνταίου, Περιφ. Ενότητας Φλώρινας

Κλήρωση (4) κατοικιών στο Δήμο Λαρισαίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

Οι παραπάνω δικαιούχοι για να δικαιούνται παραχώρησης κατοικίας θα πρέπει:

*Να μην έχουν οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, ιδιόκτητη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία ικανά, κατά την αιτιολογημένη κρίση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους.
*Να μην έχουν πάρει οι ίδιοι ή τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, άλλη στεγαστική συνδρομή (δάνειο – κατοικία), από τον καταργηθέντα ΟΕΚ, πλην της επιδότησης ενοικίου και τυχόν δανείων που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης των δικαιούχων, λαμβάνονται υπόψη και τα ακίνητα που τυχόν μεταβίβασαν μέχρι δύο χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης παραχώρησης της κατοικίας.

Αν και οι δύο σύζυγοι έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λάβουν στεγαστική συνδρομή, αίτηση δικαιούται να υποβάλλει μόνο ο ένας απ” αυτούς, ύστερα από κοινή τους απόφαση. Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι έγγαμοι. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και εκείνοι που λύθηκε ο γάμος τους με θάνατο του συζύγου ή με αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου και συντηρούν παιδιά, καθώς και οι άγαμοι προστάτες οικογένειας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τις εξής ημέρες εργασίας σε ασφάλιση Οργανισμού κύριας ασφάλισης μισθωτών, ως εξής:

* Τουλάχιστον 2.000 ημέρες εργασίας, εάν είναι έγγαμος, χωρίς παιδιά.
* Τουλάχιστον 1.800 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύει ένα παιδί.
* Τουλάχιστον 1.600 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύει δύο παιδιά.
* Τουλάχιστον 1.400 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύει τρία παιδιά.
* Τουλάχιστον 1.100 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύει τέσσερα παιδιά.
* Τουλάχιστον 800 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύει από πέντε έως εννέα παιδιά.
* Τουλάχιστον 700 ημέρες εργασίας εάν προστατεύει από δέκα παιδιά και άνω.
* Τουλάχιστον 1.400 ημέρες εργασίας, για όσους τέλεσαν το γάμο τους έως και δύο έτη πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν οι ίδιοι ή προστατευόμενο μέλος τους αναπηρία από 67% και άνω, τότε τα όρια ημερών εργασίας διαμορφώνονται ως εξής:
* 1.400 ημέρες εργασίας, εάν είναι έγγαμοι.
* 1.100 ημέρες εργασίας, εάν ο δικαιούχος είναι τυφλός και προστατεύει σύζυγό.
* 1.100 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν ένα παιδί.
* 900 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν δύο παιδιά.
* 800 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν τρία παιδιά.
* 700 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν τέσσερα παιδιά.
* 700 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρο ζευγάρι.
* 600 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 5 έως 9 παιδιά.
* 500 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 10 παιδιά και άνω.
* 500 ημέρες εργασίας εάν είναι κινητικά ανάπηροι, παραπληγικοί, εφόσον προστατεύουν σύζυγο ή παιδί.

Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση έχουν και οι εποχιακά εργαζόμενοι, που δικαιούνται εποχιακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ, οι οικοδόμοι καθώς και οι εργαζόμενοι που από τη σύμβαση της εργασιακής τους σχέσης προκύπτει η εποχιακή τους απασχόληση. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρούν τα εξής όρια ημερών ασφάλισης:
* 1.200 ημέρες εργασίας εάν είναι έγγαμοι ή προστατεύουν έως δύο παιδιά.
* 1.000 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν τρία παιδιά.
* 800 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν τέσσερα παιδιά.
* 600 ημέρες εργασίας, εάν προστατεύουν 5 παιδιά και άνω.
* 1.000 ημέρες εργασίας εάν είναι νιόπαντρα ζευγάρια.

Οι άγαμοι και οι γονείς που έχουν χωρίσει και προστατεύουν τουλάχιστον ένα παιδί, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 700 ημέρες εργασίας για να συμμετάσχουν στην κλήρωση. Επίσης, απαιτούνται τουλάχιστον 500 ημέρες ασφάλισης, εάν ο δικαιούχος ή το προστατευόμενο μέλος του έχει αναπηρία με ποσοστό από 67% και άνω.

Για να θεμελιώνεται δικαίωμα υποβολής, θα πρέπει, από τις παραπάνω ημέρες εργασίας σε ασφάλιση, να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 120, συνολικά τα τρία τελευταία έτη, από τα προηγούμενα του χρόνου υποβολής της αίτησης για παραχώρηση κατοικίας, καθώς και 5 ημέρες κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενο κατώτατος συνολικός αριθμός των 120 ημερών εργασίας, ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να τις συμπληρώσει με εξαγορά, υποβάλλοντας αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Προϋπόθεση οι ημέρες εργασίας που υπολείπονται να μην υπερβαίνουν τις πενήντα. Η εξαγορά υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές του κατώτερου ημερομίσθιου και σήμερα διαμορφώνεται στα 26,18 ευρώ. Ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση υπολογίζονται οι ημέρες συνταξιοδότησης των δικαιούχων που είχαν συνταξιοδοτηθεί προσωρινά λόγω αναπηρίας με ποσοστό 50% και άνω και στη συνέχεια κατόπιν επανεξέτασης από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή του ασφαλιστικού τους φορέα η προσωρινή τους συνταξιοδότηση με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας ή παρατάθηκε, ή κρίθηκαν οριστικά ή επ” αόριστον συνταξιούχοι ή ικανοί για κάθε εργασία.

Οι Έλληνες εργατοϋπάλληλοι που εργάσθηκαν στο εξωτερικό πριν την υποβολή της αίτησης για στεγαστική συνδρομή και έχουν πραγματοποιήσει μέσα στα όρια της Επικράτειαςτις ημέρες εργασίας που προβλέπονται, αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει τις 120 ημέρες στην Ελλάδα συνολικά για τα τρία προηγούμενα έτη, από το έτος υποβολής της αίτησης, μπορούν να εξαγοράσουν όσες ημέρες εργασίας τους λείπουν. Ταυτόχρονα, πρέπει να εξοφλήσουν και τις οφειλόμενες εισφορές υπέρ ΕΛΕΚΠ. Σε κάθε περίπτωση, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, οι εργατοϋπάλληλοι πρέπει να εργάζονται μέσα στα όρια της Επικράτειας.

Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω προσωρινής ή οριστικής αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω ή λόγω θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος, δικαιούνται στεγαστική συνδρομή, ανεξαρτήτως ημερών εργασίας. Αρκεί για τις ημέρες εργασίας που είχαν ασφαλισθεί, σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών, είχαν καταβληθεί οι προβλεπόμενες υπέρ ΕΛΕΚΠ, εισφορές και κατά τον χρόνο συνταξιοδότησής τους ήταν δικαιούχοι του καταργηθέντος ΟΕΚ.

Για όλες τις περιπτώσεις των ανάπηρων δικαιούχων, το ποσοστό αναπηρίας τους αποδεικνύεται με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του ασφαλιστικού του φορέα. Για τα προστατευόμενα μέλη τους, το ποσοστό αναπηρίας προκύπτει είτε με οριστική, είτε με δύο προσωρινές αποφάσεις ή γνωματεύσεις των αρμόδιων νομοθετημένων υγειονομικών επιτροπών. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των προστατευόμενων παιδιών και των τυφλών για τους οποίους απαιτείται μία μόνο προσωρινή απόφαση ή γνωμάτευση.

Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής, αρκεί ο θανών δικαιούχος να πληρούσε τις ίδιες προϋποθέσεις με παραπάνω.

Τονίζεται ότι ειδικά για τον χρόνο στράτευσης, ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση, υπολογίζονται δέκα για κάθε μήνα στράτευσης και μόνο εφόσον αυτές απαιτούνται για τη συμπλήρωση των συνολικών ημερών εργασίας.

Οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κυήσεως και λοχείας υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση.

Σε περίπτωση που κανείς από τους δυο συζύγους δεν έχει πραγματοποιήσει το συνολικό αριθμό ημερών εργασίας που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, τότε συνυπολογίζεται το σύνολο των ημερών εργασίας και των δύο, υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμα, υπερβαίνει κατά 30% τις ημέρες εργασίας της κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

πηγη dikaiologitika.gr

 

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.