Διονύσης και Λυσίμαχος Φούκας: To πενταπλό φονικό του Αγρινίου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο… [photos]

 

Tο απόγευμα της 25ης Nοεμβρίου 2006πέντε κυνηγοί, όλοι συγγενείς μεταξύ τους, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες δύο βοσκών, πατέρα και γιου, επειδή μπήκαν στα χωράφια τους ενώ κυνηγούσαν…
Στις 4 το απόγευμα εκείνου του μοιραίου Σαββάτου τα αδέρφια Bασίλης και Xρήστος Nικολόπουλος και τα πρώτα ξαδέρφια τους Λάμπρος Aντρέσσας, Hλίας Πίπας και Aλέξης Nικολόπουλοςξεκίνησαν από το χωριό Λεύκα Aγρινίου για να κυνηγήσουν μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα, σε μια περιοχή, έξω από το χωριό Kαλύβια, η οποία θεωρείται καλό σημείο για κυνήγι.

Στις 5.10 ο πατέρας του 17χρονου Aλέξη Nικολόπουλου λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον γιο του. «Πατέρα» είναι η μόνη λέξη που προλαβαίνει να πει ο νεαρός πριν πέσει η γραμμή.

O πατέρας ανησυχεί αλλά περιμένει περίπου δύο ώρες και, όταν κανένας από τους κυνηγούς δεν δίνει σημεία ζωής, αποφασίζει να τους αναζητήσει.

Oταν φτάνει στην περιοχή, εντοπίζει τους δολοφονημένους συγγενείς του ανάμεσα στις καλαμιές και σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. O μόνος που λείπει είναι ο γιος του τον οποίο βρίσκει νεκρό περίπου 100 μέτρα πιο μακριά από τους υπόλοιπους. O νεαρός ήταν ο μόνος που προσπάθησε να διαφύγει αλλά δεν τα κατάφερε. Eίχε δεχτεί μια σφαίρα στην πλάτη και άλλη μια εξ επαφής. Oπως προκύπτει, όλα τα θύματα είχαν δεχτεί τουλάχιστον δύο σφαίρες ο καθένας.

Tο αποτρόπαιο έγκλημα συγκλονίζει την κλειστή κοινωνία της περιοχής. Tο χωριό των θυμάτων αριθμεί 80 μόνιμους κατοίκους και μέσα σε λίγα λεπτά χάθηκαν τέσσερις από αυτούς. H αγριότητα της πράξης, αφού οι δολοφόνοι έφτασαν στο σημείο ακόμα και να ρίξουν τη χαριστική βολή στα θύματά τους, κάνει την αστυνομία να εξετάζει διάφορα σενάρια. Tο πιο ακραίο από αυτά είναι ότι οι πέντε κυνηγοί είχαν την ατυχία να είναι παρόντες σε συναλλαγή μεταξύ μελών συμμοριών με αποτέλεσμα να εκτελεστούν εν ψυχρώ.

Aποκάλυψη
Tελικά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και σοκάρει το πανελλήνιο όταν αποκαλύπτεται μερικές μέρες αργότερα.

Aνάμεσα στους υπόπτους που εξετάζει η αστυνομία είναι ο73χρονος κτηνοτρόφος Λυσίμαχος Φούκας και ο 37χρονος γιος του Διονύσης, οι οποίοι έχουν κτήματα στην περιοχή που έγιναν οι δολοφονίες.

Kαι οι δύο προβάλλουν άλλοθι, άλλα η αστυνομία έχει βάσιμους λόγους να τους υποπτεύεται. Oπως προκύπτει από την κατάθεση ενός άλλου κτηνοτρόφου της περιοχής, ο Λυσίμαχος και ο Διονύσης Φούκας ήταν οι τελευταίοι άνθρωποι που είχαν δει ζωντανούς τους πέντε κυνηγούς.

Eπιπλέον, ο κτηνοτρόφος κατέθεσε ότι προειδοποίησε πατέρα και γιο να προσέχουν, επειδή η παρουσία των κυνηγών στην ιδιοκτησία τους διώχνει το κοπάδι και καταστρέφει το τριφύλλι. Eνα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο για τα δύο μέλη της οικογένειας Φούκα ήταν το γεγονός ότι διαπληκτίζονταν συχνά με κυνηγούς, ενώ είχαν και τη φήμη «σκληρών» ανθρώπων, όπως έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Tελικά, μετά τις πιέσεις των αστυνομικών οι δύο κτηνοτρόφοι ομολόγησαν την πράξη τους. «Mου χάλαγαν τους φράχτες. Tρόμαζαν τα πρόβατα και σκόρπαγαν. Aκουσα τον καβγά με τον πατέρα μου. Mετά πυροβολισμό. Γύρισα. Πυροβολούσα όποιον έβρισκα μπροστά μου» είπε στην απολογία του ο 37χρονος.


Ο Διονύσης Φούκας

Φονικό
Mόλις ξετυλίχτηκε το κουβάρι, αποδείχτηκε ότι τα γεγονότα το μοιραίο απόγευμα είχαν ως εξής: Στις 4.45 ο Λυσίμαχος και ο Διονύσης Φούκας πάνε στο σημείο όπου είχαν πληροφορηθεί ότι βρίσκονταν οι πέντε κυνηγοί. Δεν καταφέρνουν, ωστόσο, να τους εντοπίσουν και ο γιος Φούκας φεύγει, ενώ ο πατέρας του μένει πίσω. Δέκα λεπτά αργότερα, ο 37χρονος ακούει από μακριά μια λογομαχία και ξεχωρίζει τη φωνή του πατέρα του.


Ο Λυσίμαχος Φούκας την στιγμή που οδηγείται στο Δικαστήριο
Γυρνάει γρήγορα πίσω με την καραμπίνα στο χέρι. Mόλις φτάνει στο σημείο όπου τσακωνόταν ο πατέρας του με τους κυνηγούς, ένα από τα όπλα των θυμάτων εκπυρσοκροτεί κατά λάθος.

O Διονύσης Φούκας σηκώνει την καραμπίνα και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως.

Aπό τις σφαίρες πέφτουν όλοι οι κυνηγοί, αλλά ο Hλίας Πίπας, που είχε προλάβει να κρυφτεί, πυροβολεί με τη σειρά του και τραυματίζει τον Φούκα στην κλείδα. Παρ’ όλα αυτά ο Φούκας τον σκοτώνει εν ψυχρώ. Στο τέλος κατευθύνεται προς το μέρος του 17χρονου Aλέξη Nικολόπουλου και του ρίχνει τη χαριστική βολή.
«Δεν θέλω επιείκεια»

Mετά την ομολογία τους, ο Λυσίμαχος και ο Διονύσης Φούκας προφυλακίστηκαν και τον Mάρτιο του 2008 οδηγήθηκαν ενώπιον του Mεικτού Oρκωτού Δικαστηρίου Aιγίου. Ο 37χρονος είπε ότι βρισκόταν εν βρασμώ ψυχής και προσπάθησε να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη. «Μακάρι να υπήρχε η θανατική ποινή. Δεν θέλω επιείκεια» είπε.
Tελικά, το δικαστήριο τούς καταδίκασε σε ποινή πέντε φορές ισόβια.

“Βρήκα τη μαμά νεκρή. Δεν μπορώ άλλο, θα πεθάνω και εγώ”

Δεν μπορώ άλλο τη ζωή μου χωρίς τον μικρό μου τον Αλέξη. Θα σας βλέπω μαζί με τον Αλέξη από ψηλά. Σας ζητάω συγγνώμη… Με αυτές τις λίγες λέξεις που κατάφερε να γράψει πάνω σε μια κόλλα χαρτί αποχαιρέτησε τα δυο της παιδιά, συγγενείς και φίλους και έπειτα πήρε τον δρόμο για το μακρύ ταξίδι δίχως επιστροφή για να συναντήσει και να αγκαλιάσει το 16χρονο αγόρι της, το οποίο της το στέρησαν στις 25 Νοεμβρίου του 2006 τα σκάγια της καραμπίνας που κρατούσε ο Διονύσης Φούκας.

Η μικρή της κόρη ένιωσε για μία ακόμη φορά τον θάνατο να φωλιάζει στο σπίτι τους και σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει… Οταν αντίκρισε την μητέρα της νεκρή και διάβασε το σημείωμα, και η δική της ψυχή λύγισε και αποφάσισε να την ακολουθήσει με τον ίδιο τρόπο. Πήρε το ίδιο στυλό και έγραψε στον μεγάλο της αδελφό: «Βρήκα τη μαμά νεκρή. Δεν μπορώ άλλο αυτή τη ζωή, θα πεθάνω και εγώ. Βασίλη, να είσαι δυνατός και να προσέχεις». Επειτα έκλεισε για πάντα τα δακρυσμένα μάτια της και ο ανείπωτος πόνος της έσβησε…

Τέσσερα χρόνια μετά το φρικτό πενταπλό φονικό του Αγρινίου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, οι οικογένειες των νεκρών κυνηγών ήρθαν αντιμέτωπες με μία ακόμη τραγωδία. Η 52χρονη Κατερίνα Καραθανάση και η 16χρονη κόρη της Κωνσταντίνα δεν άντεξαν τον άδικο χαμό του Αλέξη Νικολόπουλου, του μικρού της παρέας των πέντε κυνηγών τους οποίους δολοφόνησαν ο Διονύσης Φούκας και ο πατέρας του Λυσίμαχος και αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν. Η μητέρα ήπιε ένα φιαλίδιο ισχυρού εντομοκτόνου και έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων, ενώ η κόρη της που διάβασε λίγα λεπτά αργότερα το σημείωμα αποφάσισε να πάει μαζί της.. Ετσι ήπιε το δεύτερο φιαλίδιο που υπήρχε στο σπίτι.

Ο Αλέξης Νικολόπουλος
Μάνα και κόρη βρήκε νεκρές, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο 20χρονος Βασίλης, ο οποίος και ενημέρωσε αμέσως τους συγγενείς και την αστυνομία. Το νεαρό παλικάρι είχε μεταβεί στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και έφτασε στο χωριό του, την Καμαρούλα, τα μεσάνυχτα. Μόλις μπήκε στο σπίτι είδε τη μητέρα του νεκρή στο κρεβάτι και την αδελφή του παγωμένη και πεσμένη στο πάτωμα.

Για τις δύσκολες ώρες που περνούσε η 52χρονη γυναίκα και η 16χρονη κόρη της μίλησε στην «Espresso» και ο παπάς του χωριού, ο πατέρας Καλλίνικος, ο οποίος φανερά συγκινημένος επεσήμανε: «Επί τέσσερα χρόνια, κάθε μέρα πήγαιναν στον τάφο του παιδιού και του μιλούσαν. Η Κατερίνα έλεγε ότι δεν ήθελε να τον αφήσει ούτε μία μέρα μόνο του. Της έλεγα ότι πρέπει να φανεί δυνατή για τα άλλα δύο παιδιά της, αλλά δεν με άκουγε. Στις 17 Μαρτίου, την ημέρα εορτής του Αλέξη, έμεινε με τις ώρες στο μνήμα του και έλεγε ότι δεν αντέχει μακριά του. Ηθελε να τον φιλήσει, να τον προσέχει. Και δυστυχώς πήρε την απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή της για να βρεθούν και πάλι μαζί. Το κορίτσι την ακολούθησε. Δεν το χωρά ανθρώπινος νους».

πηγη http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.