Βουλωμένα αυτιά: Τι τα προκαλεί και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

 

Τα αυτιά βουλώνουν από πολλές αιτίες, ενώ παράλληλα με την αίσθηση του βουλώματος μπορεί να συνυπάρχει πόνος, βουητό ή μείωση ακοής.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις είναι μετά από μπάνιο, λόγω ωτίτιδας, λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού και λόγω υψόμετρου.

Αιτίες που προκαλούν βουλωμένα αυτιά:

-Απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας («κερί») ή κάποιο ξένο σώμα.

-Παρουσία υγρού στο μέσο αυτί (π.χ. σε ωτίτιδα).

-Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (π.χ. απότομες μεταβολές ατμοσφαιρικής πίεσης, λοιμώξεις αναπνευστικού, αλλεργική ρινίτιδα, «κρεατάκια»).

Αντιμετώπιση

-Εάν τα αυτιά έχουν βουλώσει λόγω της κυψελίδας (κερί), πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ρόλος της είναι προστατευτικός και το αυτί έχει την ικανότητα αυτοκαθαρισμού, αποβάλλει δηλαδή μόνο του την περίσσεια, γι’ αυτό δεν πρέπει να προσπαθείτε να την αφαιρέσετε με μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματίσετε το αυτί. Μπορείτε να απομακρύνετε την κυψελίδα πιέζοντας εξωτερικά με μια πετσέτα ή βαμβάκι. Η επίμονη κυψελίδα μπορεί να μαλακώσει με σταγόνες από λάδι, γλυκερίνη, παραφινέλαιο ή με ειδικές σταγόνες στο εμπόριο. Αν παρ’ όλα αυτά δεν απομακρύνεται και προκαλεί ενόχληση, πρέπει να αφαιρείται από Ω.Ρ.Λ. Όσοι μάλιστα έχουν την τάση να συσσωρεύουν κερί στον έξω ακουστικό πόρο θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους για καθαρισμό.

-Τα αυτιά βουλώνουν μετά το μπάνιο γιατί το νερό εγκλωβίζεται στη συσσωρευμένη κυψελίδα και τη διογκώνει. Η περίσσεια νερού φεύγει συνήθως απλά αλλάζοντας κλίση στο κεφάλι και πιέζοντας στον έξω ακουστικό πόρο με πετσέτα ή βαμβάκι. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε καθαρό οινόπνευμα, που στεγνώνει το αυτί ή να προκαλέσετε εξάτμιση με το πιστολάκι των μαλλιών στη χαμηλή ένταση με χλιαρό αέρα και κρατώντας το αρκετά εκατοστά μακριά από το αυτί. Για να μην μπαίνει νερό στα αυτιά κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ωτασπίδες από βαμβάκι εμποτισμένο με λάδι για την προστασία τους.

-Όταν η απόφραξη του αυτιού οφείλεται σε ξένο σώμα, αυτό πρέπει να αφαιρείται από Ω.Ρ.Λ. Μην ρίχνετε νερό που θα μπορούσε να το φουσκώσει και να κάνει δυσκολότερη την έξοδό του. Αν το ξένο σώμα είναι κάποιο έντομο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζεστό λάδι ή καθαρό οινόπνευμα σε σταγόνες.

-Σε περίπτωση ωτίτιδας ή λοίμωξης του αναπνευστικού, ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

-Εάν τέλος σας επηρεάζει το υψόμετρο ή τα ταξίδια με αεροπλάνο, μία λύση είναι να μασάτε τσίχλα. Ανοίγει η ευσταχιανή σάλπιγγα και γίνεται η εξίσωση του αέρα.

Πηγή:onmed.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.