Άλλο το μυαλό των γυναικών, άλλο των ανδρών!

 

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις συναισθηματικές εικόνες

Το έχουν πει κι άλλοι στο παρελθόν: άλλο το μυαλό των γυναικών κι άλλο των ανδρών.Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία ανακάλυψε ένα ακόμη παράδειγμα για να επιβεβαιώσουν αυτό που ήταν ήδη γνωστό.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, βρήκαν ότι οι γυναίκες αξιολογούν τις συναισθηματικές εικόνες ως πιο συναισθηματικές και διεγερτικές απ’ ό,τι οι άντρες και είναι πιο πιθανό να τις θυμούνται.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Βασιλείας και εστίασε στον καθορισμό της σχέσης των δύο φύλων με τα συναισθήματα, την απόδοση της μνήμης και την εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Οι διαφορές που εξαρτώνται από το φύλο σε ό,τι έχει να κάνει με τη συναισθηματική επεξεργασία και μνήμη οφείλονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Dr Annette Milnik.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες θεωρούν πολύ συχνά τα συναισθηματικά γεγονότα ως πιο συναισθηματικά διεγερτικά σε σχέση με τους άντρες. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη μας: όσο πιο συναισθηματική είναι μια κατάσταση, τόσο πιο πιθανό είναι να τη θυμόμαστε. Αυτό με τη σειρά του εγείρει ένα ακόμη ερώτημα. Το κατά πόσο δηλαδή οι γυναίκες συχνά ξεπερνούν τους άνδρες σε τεστ μνήμης, ακριβώς λόγω του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζονται τα συναισθήματα.

Μετά από πειράματα και μετρήσεις fMRI η ερευνητική ομάδα από το πρόγραμμα «Molecular and Cognitive Neurosciences» του πανεπιστημίου της Βασιλείας, κατάφερε να δείξει ότι η ισχυρότερη εκτίμηση των αρνητικών συναισθηματικών περιεχομένων μιας εικόνες από τις γυναίκες σχετίζεται με αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε κινητικές περιοχές του εγκεφάλου.

«Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να υποστηρίξει την κοινή πεποίθηση, ότι οι γυναίκες είναι συναισθηματικά πιο εκφραστικές από τους άντρες» εξήγησε η Dr Klara Spalek, που ηγήθηκε της έρευνας.

Τα ευρήματα βοηθούν επίσης στην καλύτερη κατανόηση των διαφορών στην επεξεργασία των πληροφοριών με βάση το φύλο. Αυτή η γνώση είναι σημαντική, επειδή πολλές νευροψυχιατρικές ασθένειες παρουσιάζουν επίσης διαφορές που σχετίζονται με το φύλο, καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγη  newsbeast.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.