Ημικρανία: 14 παράγοντες που την «ξυπνούν» ! !

 

Ημικρανία ονομάζεται ο ισχυρός, παλλόμενος πόνος που εκδηλώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού και συνοδεύεται συχνά από ναυτία, τάση προς έμετο και ευαισθησία στο φως ή τον ήχο.

Η ημικρανία μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και για ολόκληρες ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προηγείται ή εκδηλώνεται μαζί με τον πόνο η λεγόμενη αύρα, η οποία αφορά σε αισθητηριακές αλλοιώσεις, όπως οι λάμψεις, τα τυφλά σημεία ή το μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Το βασικότερο βήμα στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ημικρανίας είναι η αναγνώριση των παραγόντων που την πυροδοτούν.

Δείτε τους 14 συχνότερους παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία:

1. Πολύς ύπνος ή πολύ λίγος ύπνος

2. Υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή έλλειψη τροφής

3. Μεταβολή στα επίπεδα του στρες

4. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή απότομη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης

5. Αφυδάτωση

6. Πολλή γυμναστική

7. Για τις γυναίκες, περίοδος

8. Κατανάλωση αλκοόλ

9. Κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών

10. Κάπνισμα

11. Υπερβολική ζέστη

12. Δυνατά φώτα

13. Πόνος στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο)

14. Μυρωδιές, όπως τα έντονα αρώματα

Μην ξεχνάτε ότι δύο από τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσουν συνδυαστικά ως επιβαρυντικός παράγοντας για την εκδήλωση της ημικρανίας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο που θα αφορά στις συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η ημικρανία ώστε να μπορέσετε σε βάθος χρόνου να καταλήξετε σε ποιους παράγοντες παρουσιάζετε αυξημένη ευαισθησία.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε ορισμένους από τους παραπάνω παράγοντες –οι γυναίκες δεν μπορούν να αποφύγουν την περίοδό τους– και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποφεύγουμε τουλάχιστον άλλα επιβαρυντικά ερεθίσματα, όπως η έντονη άσκηση ή η κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Το nea-orthodoxa.eu ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.